Змии како миленичиња

Змиите обично предизвикуваат различни реакции кај луѓето: одвратност или фасцинација. Оние луѓе кои се фасцинирани од благодатта на змијата тешко можат да бидат задоволни кога животните без нозе можат да се движат, само со поместување на нивните стомачни скали.

Вратени љубители на топлина: фасцинација со змии во терариуми

Потоа се радуваат околу одредена оригиналност на животните.

Змиите во терариумот
Змиите во терариум

Змии се, тоа е во основа јасно на сите, а не обични миленичиња. Веќе со исхраната се покажува дека змиите треба да се чуваат потполно различни отколку на пример хрчаци, заморчиња и џуџести зајаци.

Штрајковите обично јадат само живи животни. Дури и ако храната веќе не е жива, на пример, администрацијата на одмрзнати дневни пилиња или помлад подлец од неколку дена е правило за некои констрикторни кучиња. Сосема поинаков отколку што е вообичаено со вообичаените домашни раси, кои може да се хранат во форма на пелети или пластични чинии.

Земјоделството значи дека носи посебна одговорност

Чувањето на змии обично е малку потешко и поскапо од ставот на морско свинче. Исто така, постојат значително повисоки трошоци, z. Б. од трошоците за електрична енергија за топлинска светилка (можеби и за греење) и поскапото хранење заедно.

Зелена змија во терариумот
Зелена змија во терариумот

Одговорен владетел на змија им нуди на своите животни најдобри можни услови за живеење во неговиот терариум.

Важно е да се адаптира террариумот од родот змија, бидејќи не секоја змија се чувствува удобно во истата средина. Змиите во почвата треба да имаат терариуми со поголемо отпечаток, додека дрвјата змии се чувствуваат удобно во терариуми кои имаат тенденција да одат во висина, а не во ширина.

За ноќното набљудување на змија, има смисла да се има светилка со црвена светлина во или на терариум, бидејќи змиите не можат да ја забележат светлината во овој спектар на бои, а потоа да не се чувствуваат вознемирени од луѓето.

Како идните чувари на змии, исто така, мора да се осигура дека терариумот е добро проветрен. Доволната вентилација може да се постигне со помош на перфориран метален лим или пластична газа, обезбедување на отворите за вентилација. Идеалното вентилационо сценарио предвидува инсталација на две вентилациони отвори. Од една страна во долниот дел, на спротивната страна во горниот дел.

Повеќето видови змии имаат потреба да се повлечат за време на одмор. Во зависност од типот на змија, соодветни капацитети за качување, загреани области за сончање и дупка за напојување, која исто така може да ја користи змијата како капацитети за капење, исто така припаѓаат на соодветниот објект.

важно:

Секој кој сака да ги задржи линиите што спаѓаат во категориите "токсични" и / или "над 3 метри во големина", мора да биде одобрена од надлежниот јавен ред. Кога се занимаваат со отровни змии, исто така се препорачува да се има ефикасен контра серум во куќата за да може да преземе контрамерки за време на залак.