Одвикнување на цуцлите - образование

Бебињата и малите деца тешко може да се замислат без цуцли, бидејќи тие се горе-долу нивниот омилен додаток, а родителите се исто така среќни кога потомството понекогаш ќе се одмори со нив. Како и да е, многу родители не се решени кога ќе се соочат со најдобро време да го одвикнат своето дете од цуцлата.

Совети за одвикнување на цуцлите

Некои експерти велат дека детето треба да се одвикне од цуцлата пред да наполни две години. Причината за ова е што постојаната употреба на цуцла создава ризик забите или вилиците на детето да бидат лошо поставени.

Ослободете се од цуцлите
Совети за откажување од цуцлите - © Алена Озерова / Adobe Stock

Сепак, оваа општа изјава не може да се примени на секое дете, бидејќи развојот на мало дете природно напредува со различна брзина. За повеќето деца, цуцлата главно се користи за смирување. Поради ова, се повеќе се користи ноќе.

Причината за употреба на цуцла лежи во природата на бебето. Рефлексот на цицање потсетува на цицање на мајчината дојка, што е важно за развојот на бебето. Покрај исхраната, доењето има и функција за смирување. Многу мајки кои дојат ќе потврдат дека единствениот начин да се смири детето ноќе е да се дадат градите. Цуцлата може да заврши со слична работа.

Палецот

Ако на детето не му се понуди цуцла, може да се случи детето алтернативно да го избере палецот наместо цуцлата. Но, ако верувате во мислењето на експертите, така што цуцлата е поповолна од цицање палец.

Причините за ова се, од една страна, дека цицањето на цуцлата демонстративно се откажува порано од цицањето на палецот. Можните неусогласености на забите, кои можат да произлезат од цицање подолг временски период, се исто така посериозни со палецот отколку со цуцлата.

Покрај тоа, можете да го дозирате подарокот на цуцла подобро од оној на палецот, што детето секогаш го има со себе. Како и да е, за многу нови родители останува прашањето, како можете најдобро да го одвикнете вашето дете од сагата што ја ценеа?

Контролата го олеснува постепено менувањето на навиката

Пред одвикнување, првиот чекор е навикнување. Затоа, не дозволувајте тоа да стане трајна употреба, на прво место, бидејќи тоа ќе го олесни неговото одвикнување подоцна.

Уште од самиот почеток, треба да ја нудите цуцлата само во одредени периоди, како на пример кога одите на спиење или да се смирите. Покрај тоа, не треба нагло да го одвикнувате детето од цуцлата од еден до друг ден. Сепак, се препорачува постепено да се изостави цуцлата, бидејќи ова го олеснува целосното одвикнување.

Родителите треба да му пренесат на детето и да потврдат дека може да биде одлично да се биде голема девојка или големо момче и дека навистина повеќе не ви треба цуцла.

Книги како помагала

Различни помагала може да се користат за да им се олесни на малите да се навикнат. Една можност, на пример, е да набавите книга за деца на оваа тема. Постои многу голем избор на такви книги за учење, кои исто така се осврнуваат на темата градинка, браќа и сестри или нокшири, на пример.

Многу деца со нетрпение ги слушаат овие приказни и често сакаат да ги изглумат. Доколку на Кони повеќе не му треба цуцла, честопати имате потреба да не ви треба повеќе цуцла, а одвикнувањето е полесно.

Детето може да разбере дека има смисла поретко да се користи цуцлата.

Велигденско зајаче, Божиќно дете и самовила од цуцла на дело

Друг добар начин да му се олесни на детето да се збогува со цуцлата е соодветно да го прославиме збогум за детето да сфати дека одреден дел завршува. Слично на губење на заб, самовилата од цуцлата може да се користи за придружување на процесот, аналогно на испораката на цуцлата.

Тогаш самовилата ја менува цуцлата што е поставена под перницата за подарок. Друга можност е да се вклучи велигденското зајаче или Христовото дете во испораката на цуцлата. Велигденското зајаче потоа ја менува цуцлата за убав подарок, сличен на самовилата од цуцлата.

Ако имате други бебиња во вашиот круг на пријатели или семејство, можете исто така да разговарате за давање цуцла на друго мало лице на земјата со вашето дете. Потоа на детето може да му се каже, на пример, дека на малото бебе сега му е потребна цуцлата многу поитно. Бидејќи децата умираат да бидат поголеми и поискусни, овој аргумент честопати работи и многу добро.

Можеби, исто така, во комбинација со самовилата за цуцла или зајакот / велигденско дете, кој ќе го набудува сето ова и сигурно ќе го препознае добронамерно. Во секој случај, важно е да не го туркате вашето дете да направи нешто. Секое дете има свое темпо.

Затоа, немојте да се мачите со споредби, но полека оддалечете го вашето дете од цуцлата. Кога правилно се дозира, тоа не е катастрофа за детските заби - на крајот на краиштата, сите сме ја преживеале цуцлата.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.