Швајцарски кантони | Европа федерални држави

Швајцарија - официјално име "Швајцарска Конфедерација" е демократска држава во Европа и вклучува лингвистички германски, француски, италијански и римски области.

Колку кантони има Швајцарија и кои се нивните имиња?

Цирих, Швајцарија
Цирих, Швајцарија

Швајцарија е поделена на 26 кантони со следните поголеми градови:

 • Aargau, главниот град Арау
 • Апенцел Надвор Родос, главен град на Хеисау
 • Апенцел Внатрешен Родос, главен град Апенцел
 • Базел-земјиште, главен град Лиестал
 • Базел град, главниот град Базел
 • Берн, главниот град Берн
 • Фрибург Фрајбург, главен град Фрибург / Фрајбург
 • Женева / Женева, главниот град Женева / Женева
 • Гларус, главен Гларус
 • Грисони / Гришунс / Грињони, главен град Чур
 • Закон, главен град Делсберг
 • Луцерн, главен град Луцерн
 • Невшател / Новшател, главниот град Невшател
 • Нидвалден, главен град на Стенс
 • Обвалден, главен град на Сарнен
 • Св. Гален, главниот град Ст. Гален
 • Шафхаузен, главен град Шафхаузен
 • Швиц, главен град Швиц
 • Солотурн, главниот град Солотурн
 • Тургау, главен град Фраенфелд
 • Тичино / Тичино, главен град на Белинцона
 • Ури, главниот град Алтдорф
 • Вауд / Вауд, главен град на Лозана
 • Вале / Валис, главниот град Сион / Сион
 • Воз, капитален воз
 • Цирих, главниот град на Цирих

Кантоните на Швајцарија во прегледот

Кликнете на сликата за да ја зголемите - © pico - Fotolia.de

Кантоните на Швајцарија
Колку кантони има Швајцарија и кои се нивните имиња? - Кликнете на сликата за да ја зголемите - © pico - Fotolia.de

Колку земји се граничат со Швајцарија?

Швајцарија има блиски соседни земји 5:

 • Австрија
 • италијански
 • Лихтенштајн
 • Франција
 • Германија

Направете мапа на Швајцарија за себе

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.