Авто-вградени гнезда кутии во градината

Се повеќе и почесто ги гледате во градините или шумите: вгнездени кутии за нашите домашни птици. Што е отфрлено од страна на многу како непотребни или дури и како хоби, но заштедува некои птици во зимскиот живот.

Самопостроени кутии за гнездење како засолниште за ладни зимски денови

Самоизградена вгнездени кутии не се само жаришта, туку и служат во зима како засолниште од студот. Сојузот за заштита на природата Германија дури гледа и недостаток на гнезда за птици, бидејќи во нашите шуми недостасуваат стари и скапани дрвја, па дури и природни пештери се ретки.

Вгнездување кутија во градината
Изгради сандаче за гнездење

Затоа, важно е птиците да им се обезбедат со вештачко размножување во форма на самоизграден вгнездени кутии понуда.

Изгради ги гнездовите кутии со деца сами

Се разбира дека можете исто така да само еден кутија гнездење Купи. Но, тоа го прави повеќе смисла и убави, на Гнездо кутија за да се изгради со децата себе, Прво, ваквите заеднички активности се едноставно вредно време поминато заедно, второ, децата учат многу повеќе за однесувањето на птиците и нивните преференции.

Е тоа кутија гнездење Откако ќе се воспостави и ужива во зафатената посета, децата имаат големо чувство за достигнување со самоизградена кутија за гнездење. Во зима, со малку среќа, тие може да видат титмички, wrens и многу други птици - па дури и верверички - гледајќи кутија гнездење да се користи како место за спиење.

Во особено студени зими спасува самоизградена кутија за гнездење дури и некои птици живот. Бидејќи особено во зима, кога животните сепак наоѓаат мала храна, изгоруваат многу маснотии во телото. Студена ноќ веќе е смртна казна.

Домашна кутија за гнездење: како функционира!

На самоизградена кутија за гнездење најдобро е направена од смрека, ела или букова дрва, која треба да биде дебела околу два сантиметри. Наместо конзерванси за дрво (против габични инфекции, итн.), Треба да користите ленено масло или еколошки бои, во спротивно ги загрозувате животните.

кутија гнездење
кутија гнездење

Исто така, федерацијата за заштита на природата препорачува да се користат шрафови наместо нокти, бидејќи тогаш кутијата може подоцна да се исчисти. Многу важни се дупките за вентилација на дното на самоизградена кутија за гнездење.

Во зависност од видот на птицата што треба да се одгледува во кутијата, мора да се определи големината на влезната дупка. Во триесет милиметри, на пример, nuthatch, голема девојче и врапче може да се лизга преку, додека само се создаде разни други видови Meis на дваесет и пет милиметри.

Исто така големината на внатрешноста одлучува за птиците, нивни самоизградена кутија за гнездење се однесуваат. Најдобро е претходно да проверите со вашите деца кои птици во нивната област зависат од кутиите за гнездење, а потоа соодветно да ја прилагодите големината. Основата на кутијата дефинитивно треба да биде повеќе од дванаесет до дванаесет сантиметри. Патем, соодветно и експлицитно упатство за градење може лесно да се преземе од интернет.

Каде треба да се подигне самоизградената кутија за гнездење?

Еве неколку совети за закачување самоизградена кутија за гнездење, Влезната дупка треба да упатува на исток и кутијата треба да виси најмалку два метри над земјата. На дрвјата можеш само-вградени гнезда кутии фиксирајте ги со жичани клипови или нерѓосувачки клинци.

Исто така мора да бидете сигурни дека нема вода може да навлезат кога врне: да се откажам оваа намена кутија наместо напред, дури и ако веќе не може да изгледа толку добро на влезот дупка. Осигурајте се дека кутијата не може да се исчисти со кутии или мачки!

Посебни места до дрвјата се барали, фрла, ѕидови и балкони. Кутијата се чисти по сезоната на размножување. Само отстранете го старото гнездо и самоизградена кутија за гнездење четка надвор. Бидете сигурни да носите ракавици и не земајте кутија со вас во станот, постои ризик од инфекција тука!

Најдобро време, едно самоизградена кутија за гнездење виси е падот. Потоа можете да ги истребувате и да се сружете!