Секстинг - опасен тренд | Сексуалност и просветителство

Терминот секстинг е составен од зборовите секс и texting соодветно и вклучува дисеминација на еротска содржина преку Whatsapp или социјални мрежи како Фејсбук. Во поширока смисла, sexting, исто така, вклучува објавување и споделување на фотографии во сомнителни појави, како и приватните делови.

Sexting - опасен тренд меѓу тинејџерите

Овој младински тренд сега се смета за исклучително дискутабилен, бидејќи испратените или поставени фотографии често паѓаат во погрешни раце.

Sexting - Виртуелниот стриптиз
Онлајн Тренд Sexting - Виртуелна Striptease

Неретко, сликите наменети за пријатели или било која друга личност завршуваат на порнографски сајтови, кои ги користат давателите без лична согласност.

Во суштина, секоја испратена порака со интимна содржина е опасност, бидејќи погодените од овој момент главно се немоќни и повеќе немаат контрола врз потенцијалната реемитување.

Зошто сексот е толку популарен кај младите?

Особено адолесцентите во пубертетот имаат тенденција да сакаат да докажат нешто на други врсници. Честопати, еротските содржини потоа се праќаат меѓу пријателите за да ги покажат доблестите на нивните тела и да ги фалат.

На овој начин, младите ја зголемуваат својата самодоверба и на тој начин имаат корист од сексот. Покрај тоа, испраќањето на еротска содржина се користи првенствено во врски за да му покаже на партнерот неговата љубов и сексуална возбуда.

Секстингот може да биде сериозна закана за погодените

Се разбира, секстингот претставува опасност за корисниците, бидејќи тие се главно млади луѓе. Како што знаете, врските не престануваат премногу долго на оваа возраст и затоа може да се користат од страна на една страна за да извршат притисок врз другиот. Во овој контекст, објавувањето на фотографиите честопати е загрозено, главно на социјални мрежи како Фејсбук или Твитер.

Што е цитат
Заклучок - внимавајте, каде што откривате нешто за себе!

Но, дури и ненамерно може да дојде до испраќање на содржината, ако пораката Whatsapp, на пример, случајно беше испратена до неколку луѓе. Покрај тоа, примени фотографии често се зачувуваат автоматски, што може да доведе до засрамувачка ситуација кога ќе покаже неговата галерија да прикаже интимни слики на трети лица.

Затоа поседувањето на голи слики на малолетни лица е сериозна закана, бидејќи ова веќе може да се смета за случај на детска порнографија.

Како можеш да се заштитиш себеси како примател или испраќач од опасности колку што е можно повеќе?

Како испраќач е пред испраќање на еротска содржина зголемена контрола. Треба да ја проверите линијата на примачот двапати и да обрнете внимание на прилагодувањата на телефонот.

На пример, кога ги поставувате сликите на Фејсбук, публиката може да биде одредена. Покрај тоа, интимите не треба да го покажуваат лицето или посебните карактеристики, така што тоа не е оштетено во дистрибуцијата како жртва. Ако некој добива фотографии на Sexting, треба веднаш да ја избришете фотографијата и покрај веројатно постоечката атрактивност.

Со оваа мерка еден повеќе не поседува (детска) порнографска содржина и затоа дефинитивно е на безбедна страна. Покрај тоа, ризикот од несакано објавување во случај на злоупотреба на паметен телефон од страна на пријатели или загуба.

Заклучен заклучок - не го потценувајте секстингот!

Sexting е несовесно користен од премногу млади луѓе, што во голема мера го зголемува ризикот од несакана дисеминација. Се разбира, како тинејџер, ти е поголема веројатноста да бидеш под притисок од пријатели и затоа испраќаш интимни фотографии од притисокот од врсниците.

Сепак, никој не би сакал да се појави на порнографски веб-страници без нивна согласност и затоа буквално може да биде голи пред милиони луѓе.

Затоа, важно е барем да се набљудуваат опасностите од секцирањето и да се преземат соодветни мерки. Секогаш треба да обрнете внимание на кого всушност праќате фотографии и дали случајно поради поставките на паметниот телефон автоматски ги наведува сите контакти како приматели. Особено се препорачува испраќање на еротска содржина што те прави непрепознатлива и ниту лице, ниту други типични карактеристики.

На крајот, секогаш постои закана, па барем треба да ја допрашате потребата за овој младински тренд.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.