Сексуална злоупотреба - Заштита и симптоми | образование

Сите родители сакаат да ги заштитат своите деца колку што е можно повеќе од насилство и сексуална злоупотреба. Но, кога може воопшто да разговараш за оваа тема со децата? И што точно го предупредува детето? Дали е неопходно да се откријат сите детали или постојат неколку основни правила за заштита на детето од сексуален напад? Со оглед на тоа што сторителите често се членови на семејството, темата на сексуална злоупотреба е уште потешка и треба да се справи со најголема сензитивност. Многу е важно да се пренесе на детето дека со секој проблем и сите стравови секогаш доаѓаат кај родителите.

Сексуална злоупотреба - заштита преку силна самодоверба

Самоуверените деца се со помала веројатност да бидат жртви на сексуална злоупотреба. Прагот на инхибиција за сторителот се чини дека е поголем тука, бидејќи се плаши дека детето може да се брани или да се справи со злоупотребите дома. Затоа е важно да му дадете на вашето дете најдобра можна слика за себе и да обрнат внимание на неговите физички потреби и да ги почитува. Ова започнува со бакнежот на вујко, кој детето одбива. Никогаш не се допирајте или галете, што го прави детето непријатно.

Спречување на злоупотреба на деца
Стоп за злоупотреба на деца

А "Тоа не е толку лошо, се повлечеш, инаку вујкото е навредувано" е кревет во кој семето на виновникот ќе никне во иднина. Затоа што дури и тој може да користи такви слогани за да го помести детето на работи што не ги сака. Она што детето го сака, а што не, го одредува. Исто така, потребно е храброст да се каже дека не сака да биде допрена од тета. За ова на децата им треба самодоверба и чувство дека можат да се справат со сопственото тело.

Ако вашето дете е прилично срамежливо и задржано, исто така можете да ја зголемите вашата самодоверба во специјални курсеви. Речиси секој град денес го има, а самоодбрана за градинките ја нудат некои организации. Тоа не е да се каже дека градинка може ефективно да се брани од возрасен, но знаењето што детето го стекнува во таков курс го прави повеќе самоуверен и храбар - и на тој начин го извади од жртва.

Заштити ја отвореноста и образованието!

Добриот однос со вашето дете е Алфа и Омега за тоа што вашето дете ќе ве довери кога ви е потребна. Патем, треба да го просветлувате вашето дете во однос на сексуалноста, отворено и без срам. Приказната со пчели и малку цвеќиња одамна ги нема.

Детето може само да го именува она што го знае. Затоа, да биде што е можно поотворен, дајте ги сите делови на телото вистински имиња и не плашете се да одговорите на вашето дете чесно.

Ако вашето дете праша - и ќе праша, бидејќи сите деца од одредена возраст се заинтересирани! - Од каде доаѓаат бебињата, кажете му како непристрасно и оставете го штркот надвор. Сега има прекрасни просветителски книги и памфлети кои им помагаат на родителите да се справат со сексуалноста без инхибиции.

Закана и награда - разговараат за методите на сторителот со деца

Децата на основна возраст треба да знаат што е сексуална злоупотреба. Објаснете му на вашето дете што е можно пообјективно и без страв дека сексуалната злоупотреба се случува повторно и повторно. Се разбира, тоа е чекор помеѓу предупредување и вознемиреност.

Затоа, важно е да му кажете на вашето дете: тоа постои, но тоа ретко се случува. Но, ако тоа се случи, мора да зборувате за тоа. Најчестиот метод на сторителите е да го замолчат детето. Тој ќе направи закани или ќе се обиде да го уценува детето. Или тој ветува и го наградува детето за својата тишина. Исто така, вашето дете треба да знае. Оние кои ги знаат методите исто така ќе им биде полесно да препознаат кога започнува сексуалната злоупотреба и може да се одбранат од него.

Бидејќи често сексуалната злоупотреба почнува притаен, а не од една секунда до друга. Сторителот го чувствува својот пат напред и со текот на времето се повеќе и повеќе граници. Затоа, поттикнете го детето да зборува веднаш за се што му е непријатно, дури и ако е загрозено. Мора да знае дека може да се заштити само ако зборува за тоа.

Како да ги заштитиме децата од сексуален напад на Интернет?

Во прилог на мали измами, Интернетот исто така нуди сексуално мотивирани криминалци нов простор. Оваа соба всушност треба да се смета како таква од страна на родителите.

Девојка на интернет со изненадување на лицето
Заштита од сексуално вознемирување на интернет

Криминална сцена: Интернетот е само по себе најпогоден да остане непризнаен, бидејќи има нешто подготвено, што не може да направи вистинскиот живот: апсолутна анонимност и без сведоци. Така, особено оваа нова криминална сцена е многу популарна.

За жал, децата, кои не се многу запознаени со правилата на овој нов свет, најмногу страдаат. За среќа, постојат неколку основни правила кои им овозможуваат на најмладите безбедно да се движат во светот на мрежата.

Анонимност на сторителите наспроти отвореност на жртвите

Престапниците лесно можат да најдат слики, e-mail адреси, телефонски броеви и дури и адреси на нивните жртви на интернет. Бидејќи децата и адолесцентите често дури и јавно ги објавуваат на добро познати страници, тоа е детска игра за нив и затоа самото знаење не е казниво. Поголемиот дел од времето, сторителите ги користат овие информации за да контактираат со своите жртви, често се прават помлади од нив и ги заведуваат заедничките интереси. Понекогаш тоа е, исто така, виртуелни простории за разговор или јавни форуми, преку кои се одвива првиот контакт. На овие форуми се собираат млади луѓе со заеднички интереси (на пример, портали каде младите можат да објавуваат свои приказни, кои потоа се оценети), така што нивното поврзување со заедничкото хоби е уште помалку забележливо. Сторителот обично користи лажен профил, што значи дека неговите податоци (датум на раѓање, место на живеење, училишно образование) не соодветствуваат на реалноста како што е споменато погоре.

Наводното обезбедување на интернет

Проблемот е што многу деца и адолесценти се чувствуваат заштитени во своите четири ѕида. Светот во мрежата е виртуелен, така што опасноста, исто така, се чини дека е виртуелна, а не да се најде патот кон реалноста. Но, кога започнува сексуалната злоупотреба? Не секогаш доаѓа до средба со сторителот за да се зборува за сексуална злоупотреба. Некои извршители ги испраќаат жртвите на слики со сексуални мотиви или филмови со сексуална содржина - тоа исто така е кривично дело, бидејќи може да го наруши детето, помладо и неискусно, може да го исплаши и исплаши. Исто така, непристојни пораки или барањето за испраќање слики се сексуално мотивирани злосторства.

Вознемирување на работното место
Сексуалното вознемирување на работното место не е тривијално престап

Совршен бран за безбедно сурфање - Совети за деца

Врвен приоритет е анонимноста. Не ја објавувајте вашата адреса или телефонски број на интернет. Никогаш не ги праќајте вашите податоци на странец, а камоли да ги податоците за податоците или семејни слики. Ако користите прекар, тој не треба да го содржи вашето вистинско име или да ја открие вашата возраст, како што е Lisa99. Од ова, виновникот може да заклучи дека Лиза е родена во годината xxxx. Користете општи броеви и имиња. На страници како Фејсбук забележите повеќе ако не поставите своја сопствена слика. Бидете сигурни дека фотографијата не е покана за сексуално мотивирани сторители.

Реалност против виртуелниот простор. Мрежата е простор, простор без граници и со неограничени можности. Сè е суета тука: од убав пријател преку ситните криминалци до банката арамија и дете molester. Често најлошите криминалци се облекуваат со најневина облека. Бидете свесни дека нема навистина пријател зад секој убав контакт.

Ако најдете нешто смешно, разговарајте со родителите за тоа. Не се искушувајте да направите нешто што не го сакате. Приватните слики и телефонски броеви, како и патни состаноци не се во рацете на странци.

Бидете свесни дека вистинските луѓе се кријат зад виртуелните профили. Не секој е пријател - и дали MickeyMouse17 е навистина сладок човек со најдобар глас за кој тврди дека е спорен.

Нема средби со интернет-пријатели. Никогаш не запознај пријател што го знаете само од интернет. Еве дебне една од најголемите опасности. Не одговарајте на покани од ваков вид! Напротив: Ако се чувствуваш смешно, веднаш треба да го пријавите овој профил до администраторот на форумот. Истото важи и за случајот кога некој ќе се соочи со содржина од сексуална природа, било да е тоа видеа, фотографии или текстови со соодветни совети. Операторот на страницата веднаш потоа може да ја вклучи полицијата.

Каде започнува сексуалната злоупотреба на деца и адолесценти?

Секој кој верува дека сексуалната злоупотреба на деца и адолесценти ќе започне само кога станува збор за некоја форма на сексуален чин, е погрешна. Но, каде всушност започнува сексуалната злоупотреба или сексуалното вознемирување? Јасно дека не можете да го нацртате овој лимит јасно. Сепак, сè што го нарушува достоинството и волјата на детето е јасно кривично дело.

Заштита од злоупотреба
Заштита од сексуална злоупотреба на деца

Со таа дефиниција, ова може дури да биде јасен изглед или непристојна забелешка. Нашето општество е премногу сензибилизирано за ова прашање, што е многу позитивно, од една страна, и секој кој работи во образовни институции се обрнува внимание. Но, исто така, доведува до фактот дека главно татковците се повеќе инхибираат со своите деца, за да не прават ништо погрешно.

Сексуална злоупотреба во нејзините манифестации

На почетокот е вознемирување. Во собите за разговор или форуми децата или тинејџерите се праќаат видеа или фотографии со непристојни содржини. Понекогаш од нив се бара да направат и сексуални дејства, главно преку Skype, па сторителот може да ги гледа. Другите облици на вознемирување вклучуваат улична привлечност или рецитирање експлицитни сексуални зборови и содржини.

Следниот чекор е допирање на детето. Сторителот бара да биде допрено од детето во јавното подрачје, да го допира или да го охрабри да се допре и да го види. Допирањето може да доведе до силување и / или да ги вклучува сите други сексуални практики. Се разбира, детската порнографија е исто така дел од сексуалната злоупотреба на деца и адолесценти. Еве, детето е принудено да се соблече и да снима и да слика. Понекогаш е принудена да гледа порнографски слики и филмови или да ги следи практиките на другите. Формите на сексуална злоупотреба се толку различни како патолошките фантазии на сторителите!

Зошто толку ретко се прикажува?

Намалувањето на сексуалната злоупотреба е алармантно високо. Ова произлегува од фактот дека сторителите често доаѓаат од околината на детето. Во повеќето случаи, за жал, членовите на семејството ја користат својата моќ над детето. Детето е во врска со зависност, ментално, како и физички, и не може долго да се спротивстави на сексуалните напади. Дури и ако одлучи да разговара со друг возрасен во семејството, тоа често не води до полицијата. Факт е дека колку е поблиску детето на сторителот, толку е помала веројатноста дека прекршокот ќе биде пријавен и однесен на суд. Факт е дека сеуште претежно девојчињата се жртви на кривичното дело. Машките сторители обично доаѓаат од непосредна околина или од поблизок круг на познаници.

Сигнали за сексуална злоупотреба

Бидејќи жртвите се главно молчи долго време, многу е тешко да се открие сексуалната злоупотреба. Често се препознава кога е премногу доцна и веќе настапиле ментални или физички симптоми. Постојат голем број на знаци кои може да укажуваат на сексуална злоупотреба, но не мора да го покажуваат тоа.

Плаче девојка
Кои се типичните сигнали за сексуална злоупотреба?

Особено со оваа тема, многумина се плашат дури и да изразуваат сомневање, бидејќи, се разбира, неправедно обвинетиот често има живот во борбата со обвинувањата и честопати никогаш не е навистина рехабилитација. Сепак, може да биде само во интерес на жртвата да изразува сомнеж повеќе отколку да игнорира злоупотреба и жртвата страда со години.

Промени во однесувањето се сомнителни!

Однесувањето промени често се првите знаци на сексуална злоупотреба. Тоа не значи дека секоја абнормалност во однесувањето се заснова на сексуална злоупотреба. Исто така, лутината со пријателите, влезот во училиштето или губењето блиско лице може да предизвикаат таква промена во однесувањето. Исто така, некои процеси за учење и развојни фази често се причина за привремена абнормалност во однесувањето.

Точното набљудување често обезбедува информации, но не треба да се заборави дека секое дете различно се справува со злоупотребата според карактер, возраст, сторител и устав. Важно: колку повеќе се појавуваат абнормалности, толку повеќе се зголемува сомневањето!

Регресија во моделите на однесување во раното детство

Голем број на сигнали се особено сомнителни и треба да ги предупредат родителите. Тие вклучуваат особено кај доенчиња: нарушувања на спиењето и зголемена појава на кошмари, мокрење во кревет или движења на дебелото црево и по подолго Saubersein, нови стравови или фобии во целина, whiny однесување, регресијата на детско однесување на детето всушност биле складирани (на пример, со палецот цицање, бебе разговор) зголемена потреба за безбедност, губење на апетитот или глад, недостаток на контакт, страв од општествени односи, се повлече во светот на свој, специфичен интерес во органите на другите деца и возрасни, кој се наоѓа во посебна форма, исто така, покажува во играта (полови дејствија често се прилагоди во играта или тема од играта), губење на интерес за убави работи премногу.

Кај постарите деца често имаат се додаваат други абнормалности, кои можат да се движат од употреба на дрога на криминал, депресија, самоубиствени мисли, нарушувања во исхраната до намалување на ефикасноста на училиште. Често ваквите адолесценти, исто така, покажуваат извонредно девијантно сексуално однесување.

Физички симптоми на сексуална злоупотреба

Во прилог на горенаведените промени во однесувањето обично се физички симптоми, кои сами, но често не даваат доволно докази за сексуална злоупотреба. Често тие стануваат сомнителни само во врска со менталните абнормалности. Болки во стомакот, болки во стомакот, модринки, крв во урината (за инфекции на мочниот меур) или движењето на дебелото црево (со анален фистули) може да биде морбидно и повеќе или помалку, безопасни во природата, но често се знаци на сексуална злоупотреба. Светкавите вклучуваат болка во пределот на гениталиите, чести чешање, болки повреди, сексуално преносливи болести до несакана бременост.

Што да сторите ако вашето дете е сексуално злоупотребено?

Сексуалната злоупотреба е откриена кога детето се доверува кај возрасно лице или кога веќе покажува очигледни симптоми и родителите стануваат сомнителни и почнуваат да истражуваат.

Имотот често го следи шок! Што сега? Како да одам напред за да го заштитам моето дете и да го казнам сторителот? Ако детето е екстремно за субјектот, обично ќе го криптира или ќе го стори тоа во фрагменти. Постојат голем број на симптоми кои укажуваат на сексуална злоупотреба и се детално опишани на друго место.

Многу е важно детето да го сфати сериозно кога тоа подразбира злоупотреба. Во многу малку случаи децата мислат такво нешто. Значи тие ги земаат сите навестување сериозно, но плитки и криптирани може да биде.

Симболфото злоупотреба на деца
Сигнали за сексуална злоупотреба на дете

За да бидат работите уште полоши, децата често не коментираат бидејќи сторителот доаѓа од непосредната околина, обично дури и од сопственото семејство! Ова често може да биде најголема инхибиција за деца!

Чувајте го смиреното и зајакнувајте го детето!

Бидете мирни, дури и кога е тешко. Детето е во ситуација кога се чувствува несвесна, збунета и честопати виновна. Неретко, самите сторители го обвинуваат детето.

Многу е важно да добиете стручна помош што е можно побрзо. Тие можат да го утешат, зајакнат, заштитат и да го фатат вашето дете, но само психолози и професионалци се обучени за лекување на менталната штета што ја напушта секоја злоупотреба. Тие, исто така, им помагаат на родителите подобро да се справат со сексуалната злоупотреба на своето дете и можат да укажат на тешки ситуации и како да се справат со нив.

Како родител, можете да му помогнете на детето преку рутина која е редовна што е можно повеќе. Дури и ако се чини бесмислено и неоправдано, навиката исто така обезбедува сигурност и му помага на детето да ги процесира трауматските искуства.

Што да сторите ако постои сомневање

Понекогаш започнува со слабо сомневање дека наскоро се зацврстува. Ако детето не зборува за самата сексуална злоупотреба, не треба да го бомбардирате со директни прашања, бидејќи инаку можеби детето целосно ќе се затвори.

Раскажете му на детето за неговиот ден, подетално од вообичаено, и внимателно слушајте ако случајно зборува за непријатни настани. Некои никогаш не - навистина не - детето понижување на мотото: "Но, тоа мора да сте имале многу порано, велејќи:" Или уште полошо: "Зошто го нека си, зашто паднатиот" и "Јас би во вашето место ... "

Таквите изјави дополнително ја поттикнуваат вината на детето и потоа се чувствуваат полошо. Цената му е на детето многу храброст дури и да се справи со злоупотребата. Ако сте се опоравиле од првиот шок, треба, како што е споменато погоре, да побарате помош од специјализиран персонал. Во повеќето случаи, ова вклучува полиција, бидејќи злоупотребата на деца е сериозен прекршок што мора да се казни за да ги заштити сите други деца од овој сторител. Како и кога полицијата е вклучена треба да се направи за доброто на детето во консултација со психолози.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.