Интелигентно живеење со паметен дом

Повеќе удобност, повеќе заштеди на домашни трошоци за енергија и поголема модерност - интересот за интелигентно живеење се зголемува кај населението. И секој што сè уште не се занимавал со она што нивната куќа всушност може да го стори како паметен дом, ќе биде зачуден.

Интелигентно живеење благодарение на паметниот дом

Или некогаш сте чуле за интелигентниот систем за греење? Или во врска со фактот дека машината за перење ја дозира точната количина омекнувач на самата облека, во зависност од тоа колку е валкана алиштата?

Паметни Насловна
Паметен дом - куќа и градина - © Dan Race / Adobe Stock

За машина за кафе што подготвува капучино со гласовна команда и потоа нарачува повеќе грав? Не, овие работи не потекнуваат од иден холивудски филм, но одамна се реалност! Само вистинската работа за сите технички ентузијастички луѓе.

Оптимално вмрежете го вашиот дом

Додуша, можеби е малку страшно кога поштарот одеднаш се појави на вратата со пакет прашок за перење затоа што машината го наредила. Како и да е, ваквите трикови некако се доста корисни. Секој што размислува за безбедноста на податоците на одделните жители во овој момент, секако размислува во вистинската насока.

Овие аспекти исто така мора да бидат загарантирани во иднина. Сепак, ваквата иднина не може да се запре. Затоа, да ги препознаеме подобро придобивките и предностите на паметниот дом. Секако, не мора да одите заедно со секој тренд. Ако во иднина повеќе би сакале да проверите дали намирниците ви истеколе и фрижидерот не треба да ја презема оваа задача, тогаш сторете го тоа!

За да можете да користите паметен дом во станот, потребен е систем за паметен дом. Денес веќе можеме да најдеме широк спектар на даватели на услуги, на пример, постојат соодветни системи од RWE кои се идеално прилагодени за влез во светот на паметниот дом. Но, се препорачува и паметниот дом на Телеком.

Направете живеење побезбедно

Се разбира, паметните домови не само што треба да бидат попогодни, туку и посигурни - ако е така, тогаш, нели? Па, како прво со електронско заклучување на вратата? Ова потоа не е отклучено со клуч, туку со сигнал, што го прави невозможно за натрапниците. Овој сигнал може да се направи, на пример, со отпечаток од прст, чип-картичка или ПИН-код.

Паметниот телефон може да се користи и како клуч. Во споредба со системот за механичко заклучување, електричната брава на вратата е далеку побезбедна. И секогаш е практично кога веќе не мора да го барате клучот во чантата со полни торби.

А, како да ве известат во иднина кога некој ќе за ringsвони на вратата? За да можете да разговарате со лицето на екранот ако не сте дома. Само доверливиот поштар кој сака да испушти пакет? Потоа, едноставно отворете му ја вратата со далечински управувач за да може да ја паркира во ходникот!

Заштедете ги трошоците за енергија

Куќата чини многу пари, особено во зима кога се враќаат грејачите. Ако сакате удобно топол дом, мора да го оставите греењето вклучено. Интелигентните решенија за греење го контролираат греењето индивидуално, во зависност од претходно поставувањето. Тие го одржуваат станот рамномерно на посакуваната температура.

И, ако ви се допаѓа топло навечер, можете едноставно да му кажете на вашиот систем за греење преку паметен телефон кога ќе бидете дома.

Паметниот дом заштедува електрична енергија

Интелигентните светилки и системите за осветлување во куќата реагираат на движење во просторијата и на постојната осветленост однадвор. Ако ја напуштите просторијата, светлото во неа автоматски се исклучува. Ако сакате, разни елементи за осветлување исто така може да се поврзат индивидуално, така што тие можат да се повикуваат едноставно со говорна команда. На пример, можете едноставно да го повикате режимот за кино, ако сакате светло и индиректно осветлување за кино-програмата навечер. И работи како: „заборави на светлината“ веќе ги нема.

Паметниот дом го прави домаќинството скоро само по себе

Па, не точно, но во споредба со претходните домашни работи, ние добро се справивме, нели? Повеќе не треба да се грижиме за косење на тревникот затоа што тоа го прави роботски косилка, кој го коси и оплодува тревникот во редовни интервали и автоматски го преместува во својата станица за полнење кога врне. Истото важи, се разбира, и за чистење со правосмукалка во станот, бидејќи тоа можат да го направат и интелигентни вакуумски роботи, кои понекогаш дури и го бришат подот.

Дури и фрижидерот мисли сам за себе, така што ја анализира храната и ја подредува врз основа на датумот на истекување. Секако, тој исто така ќе ве извести навремено кога ќе останете без млеко. Колку е практично кога аспираторот работи на таков начин што воздухот оптимално се филтрира? И ве молам, кој не сака кафемат што подготвува кафе од кревет без да мора да станува?

Од автоматски ролетни до гласовна команда „Алекса, вклучи го тушот“, скоро сè е можно. Можностите се веќе скоро бесконечни и едното или другото секако е повеќе трик отколку што е навистина потребно. Сепак, дефинитивно се случува паметните домови да го направат живеењето побезбедно, а во некои случаи и поудобно.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.