Срцева рефлуксна болест | Здравствена заштита

Многумина претходно ја виделе сликата: човек кој се чини дека плука оган, а веднаш до неа насловот "Изгореници". Ова е, се разбира, крива слика, бидејќи металоиди, и покрај неговото име, нема никаква врска со оган или пламен. Наместо тоа, постои иритација на мукозните мембрани во хранопроводникот зад неа - прилично непријатно чувство.

Горушица - Опасност во градите (рефлуксна болест)

Речиси секоја личност доживува ова повремено. Сè додека симптомите сами поминуваат по неколку часа или најмногу еден или два дена, нема ништо за што да се грижите. Сепак, околу 10 до 15 процентите од погодените го спречуваат согорувањето во грлото.

Изгореници или стомачни проблеми
Изгореници - рефлуксна болест

Во нив, слузницата е толку силна иритирана што се запали. Треба да се третира таканаречената рефлуксна болест, која произлегува од него, во секој случај. Иако благиот горушица е речиси секогаш безопасен: во напредните фази на болеста, без соодветна терапија, се загрозуваат сериозните здравствени проблеми - вклучувајќи го и ракот.

Следните одговори на најважните прашања во врска со металоиди помагаат да се избегне најлошото.

Како настанува страдањето?

Коренот на злото е гастричниот сок. Таа служи за пре-дигестирање на храната и "варење" со разделување на јајце-белците. Тој ја остварува оваа задача со помош на ензими (пепсин) и - што на прв поглед звучи чудно - дел од хлороводородна киселина.

Хлороводородна киселина во нашето тело? Зарем не е опасно? Не додека гастричниот сок останува таму каде што припаѓа - во стомакот. И покрај многу киселиот pH на 1 до 3 - кој е сто пати повеќе кисели од оцет - дигестивната течност не штети таму. Поради нивната посебна структура, внатрешните ѕидови на стомакот лесно можат да ја толерираат оваа корозивна средина.

Вообичаено, сфинктерот ја задржува транзицијата помеѓу хранопроводникот и желудникот, така што никаква киселина нема да излегува преку горниот отвор на желудникот. Но, функцијата на овој мускул може да се наруши поради различни причини (види го следното прашање). Како резултат на тоа, содржината на желудникот тече во хранопроводникот и ја иритираат слузницата. Ова е забележливо како металоиди.

Зошто веќе не се затвара желудникот?

Сфинктерот, исто така наречен "сфинктер", кој го запечатува влезот на желудникот, може да се повлече од различни причини. Прво, тоа не е невообичаено стареење феномен, кој е зошто металоиди почнувајќи од 50. Возраста се јавува значително почесто. Ова обично се случува во текот на ноќта, бидејќи сфинктерот помеѓу езофагусот и желудникот спие уште повеќе за време на спиењето. Покрај тоа, рефлуксот на гастричната содржина е фаворизиран додека лежи.

Во други случаи, дијафрагмалната фрактура резултира со поместување на желудникот во стомакот. Езофагусот потоа ја губи тензијата, а сфинктерот повеќе не функционира правилно. Во голема дијафрагмална фрактура, содржината од стомакот понекогаш дури и тече во фаринксот.

Кои се типичните симптоми?

Класичниот симптом на горушица е болно гребење и горење во горниот дел на стомакот. Болката понекогаш зрачи зад стомакот. Готвење или пиење не го подобрува чувството. Но, ова чувство не е неопходно. Во некои случаи, рефлуксот на желудечната киселина во грлото првично не предизвикува никакви симптоми - ова е особено опасно. Ако симптомите се појават подоцна, болеста може да биде во напредна фаза, што ја отежнува терапијата.

Кои се атипични симптоми?

Гастричната киселина во езофагусот понекогаш предизвикува симптоми што ниту пациентот ниту докторот не се дружат со металоиди. Особено младите луѓе често се жалат на дифузна болка во градите. Ако лекарите отсуствуваат срцев удар, проблемот често се покажува како горушица.

Киселината во грлото, исто така, може да доведе до хронична кашлица или засипнатост, што лекарите често првично го толкуваат како придружна симптом на студ или астма. Понекогаш страдачите пријавуваат чувство на туѓо тело во гркланот.

Кога треба да одам кај лекар?

Повремено гребење и горење во грлото не се причина за загриженост. Со ретки жалби никој не мора да оди кај лекар. Можеби имаше премногу кафе, или тежок оброк со многу масти беше причината. Во таквата храна, стомакот произведува повеќе киселина. Непријатното чувство во грлото обично оди само по себе. Меѓутоа, ако симптомите се појавуваат почесто - неколку пати неделно - страдачите треба да се консултираат со лекар. Некој кој има металоиди неколку пати на ден во период од две до три недели, ќе препорача рефлекс за да ја провери состојбата на хранопроводот.

Како изгледа терапијата?

На прво место, постои преглед на навиките. Дали телесната тежина е точна? Дали се движам доволно? Со прекумерна тежина и слабост може да се промовира металоиди. Исто така, бидете внимателни кога пиете бело вино, слатки и маснотии. Во случај на сомнеж, подобро е да се направи без него. Истото важи и за кафе, црн чај и газирани пијалоци. Пушењето е штетно бидејќи никотинот ја намалува салватацијата што ја неутрализира стомачната киселина. Иако прилагодувачките навики можат да помогнат, честопати не е доволно. За такви случаи, сега постојат голем број на лекови со брзо дејство.

За благи заболувања, лекови за врзување со киселини се достапни (активни состојки: хидроталцит, алгелдрат, магдалрат, натриум алуминиум карбонат), како и калциум и магнезиум карбонат. Подготовките што содржат ранитидин или фамотидин го инхибираат формирањето на желудечната киселина. Ако нарушувањето на стомакот движење е причина, билни лекови со екстракти од пеперминт, ким, gentian и горчлив кандидијаза цвет помош. Во тешки случаи лекарите препишуваат лекови од класата на инхибитори на протонската пумпа. Тие ја потиснат формирањето на киселина најефикасно, но не работат веднаш.

Лекови како активирач?

Одредени агенси предизвикуваат мускулот на сфинктерот да се релаксира на влезот на желудникот, овозможувајќи рефлукс на гастричната содржина во хранопроводот. Тие вклучуваат специјални лекови за астма, срце и крвен притисок. Исто така, некои блокатори на калциумовите канали и антидепресивите може да имаат негативен ефект. Сепак, пациентите не треба да прават без нивните лекови - тоа би било опасно по живот. Затоа, луѓето кои страдаат од горушица треба прво да разговараат со својот лекар.

Е операција корисна?

Ако лицето со металоиди не сака да земе лекови, ако не ги толерира или ако нема ефект врз нив, лекарите често можат да помогнат во операцијата. Ваквата операција се нарекува "финансиско набљудување". Хирурзите од ткивото на влезот на желудникот формираат манжетна, која лежат околу преминот од хранопроводот до стомакот. Како резултат на стеснување, спуштениот сфинктер повторно ќе функционира правилно. Повеќето пациенти живеат некомплицирани после операцијата. Во прилог на вообичаените компликации кои можат да следат било каква операција (инфекција, лошо заздравување на рани), постапката е безбедна (ако се изврши од страна на искусен лекар).

Колку е ризикот од рак?

Кај околу 10 проценти од луѓето со рефлуксна болест, постојат елиминациски промени во езофагусот. Ова се претходници на ракот, лекарите зборуваат за "синдромот на Барет". Повеќето од овие пациенти се засегнати, кај кои рефлуксната болест е многу доцна или претходно не забележана. Дури и во оваа фаза, лекарите може да се третираат добро - под услов пациентот да ги известува навреме со неговите жалби.

Ова не е секогаш случај, па понекогаш вистинскиот рак се развива од преканца. Обично таквото ширење првично останува локално ограничено. Кога ќе бидат откриени рано, хирурзите често успеваат да ги отстранат клетките на ракот користејќи ендоскопски процедури. Важно е внимателно да се следи состојбата на езофагусот на таквите пациенти по интервенција. Ако се успешни, тешките компликации се ретки.