Социјално однесување на децата | Образование деца

Социјалните вештини се вештина што децата прво мора да ја научат. Ниту едно човечко суштество не се раѓа како општествено битие, па комуникацијата и барањето позитивно социјално однесување е важен дел од процесот на социјализација и образование. На социјалното однесување на децата влијаат родителите и социјалната средина на децата.

Притискање, досадно, малтретирање? Како да се промовира социјалното однесување на децата

Во нашето општество се сака социјална и конструктивна соработка. Се очекува секое лице да се усогласи не само со законите туку и со нормите и вредностите.

Среќна мајка и бебе девојка игра на плажа
Мора да се научи социјалното однесување на децата и социјалните вештини

Ако не, имате проблеми со справување со други луѓе и брзо станувате аутсајдер.

Затоа, треба да биде важна образовна цел за вас како родител да го научите вашето дете основните правила за социјална интеракција. Подоцна, ќе ви помогне во оваа задача од институции како што се детски градинки и училишта.

Во почетокот, бебињата и малите деца се само фиксирани на себе. Тие реагираат во движење и не можат да ги ресетираат нивните потреби. Во овој контекст, едукаторите и социолозите зборуваат за детски егзацентризам.

Дали децата се малку егоисти?

За мали деца, светот се врти околу себе. Но, ова нема никаква врска со себичноста: мало дете едноставно не научило да ги препознава потребите на другите и да се однесува соодветно. Покрај тоа, сè уште не може да ги одразува сопствените акции и нивните последици. На пример, двегодишно дете често не знае дека е виновен за друга грешка. Сè уште не може да разбере дека предизвикува болка до неговиот партнер за играње. На оваа возраст не постои совест во морална смисла.

За да бидат работите уште полоши, фактот што јазикот сè уште не е доволно развиен како најважен социјален медиум за интеракција. Едукацијата, прогресивниот когнитивен, емоционален и социјален развој, како и индивидуалните искуства во работата со други деца, а исто така и возрасните, му помагаат на вашето дете да ги прошири своите социјални вештини.

Социјалното однесување на децата само успева во контакт со другите

Експериментите и опсервациите кај децата докажале дека социјалното однесување треба да се научи во раното детство.

Мора да се поттикнува социјалното однесување на децата
Мора да се поттикнува социјалното однесување на децата

Децата кои растат во социјална изолација им е тешко да го надоместат недостатокот на искуства за социјално учење и контакти подоцна во нивниот развој.

Затоа, важно е вашето дете да има рано контакт со други деца. На пример, посетете игрална група или редовно правете нешто со пријателски семејства. Учење ефект за вашето дете е одлично и исто така имате можност да комуницирате со другите родители.

Креши и детски градинки, исто така, даваат значаен придонес во промовирањето на социјалното однесување. Вашето дете се среќава со многу различни деца таму и учи да ги остави своите потреби настрана и конструктивно да ги решава конфликтите. Затоа, редовно да го доведете вашето дете во установа за грижа и да им помогнете на едукаторите да ја зајакнат социјалната интеракција со инсистирање на усогласеност дома.

Добро однесување - сеуште важна тема во образованието?

Учтивоста и добрите манири беа меѓу најзначајните образовни цели за претходните генерации. Но, дали овие вредности се уште се релевантни денес? Да, позитивното социјално однесување на децата е поважно од било кога.

Факт е дека љубезноста е и израз на почит кон другите. Покрај тоа, секој сака да се однесува лективно. Затоа, добри манири се уште е прашање денес кога станува збор за социјални вештини и социјално однесување.

Ако го цениш доброто однесување, ова треба да го покажеш на своето дете од самиот почеток. Во однос на нивното однесување, децата најпрво се ориентираат кон своите родители. "Учење од моделот" е термин кој се користи во образовниот жаргон.

Поттикнете го вашето дете да користи фрази за вежбање како "молам" и "благодарам" и да го сторите тоа што е можно почесто. Подоцна, можете да објасните зошто е важно да бидете љубезни и пријателски. Бидејќи кој не ги следи социјалните правила на играта, тоа ќе функционира. Дружељубивоста, од друга страна, може да ги отвори вратите - професионално и приватно.

Зајакнување на социјалното однесување на децата и социјалните вештини - што е важно?

Пред сè, децата треба да научат како да се однесуваат меѓу себе и со возрасните. За да го направат ова, прво мора да ги интернализираат многуте правила, како што е општествената норма дека физичката агресија не е посакувана. Малите деца нема да го разберат значењето и целта на ова правило, додека не можат да се соживуваат со својата "жртва" и да сфатат дека и самите не сакаат да бидат тепани.

Малку момче и плаче девојка
Како да се однесувам кога моето дете ги крши работите?

Значи, ако вашето дете се обидува да присили играчка, на пример, како мајка или татко, треба веднаш да се интервенира и да ја смири ситуацијата. Кажете му на вашето дете да почека или да има друга играчка. Подоцна, треба да го охрабрате вашето дете вербално да ги разрешува конфликтите, да најде компромиси или да побара помош од возрасните.

Ако поставите правила за социјална интеракција, исто така мора да се осигурате дека тие се почитуваат. Ова е исцрпувачко, но неопходно, така што вашето дете го разбира нивното значење и навистина го интернализира. Ако станува збор за прекршување на правилата, на пример, кога си играте со други деца, мора да бидете доследни. Мерка во овој случај може да биде дека вашето дете можеби нема да ги покани пријателите некое време.

Важно е да постојано истакнувате алтернативно ненасилно однесување и да го зајакнувате учтивното, социјално однесување со пофалба.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.