Доење | бебе

Дали треба да го доите моето бебе? Прашање кое многу мајки очекуваат. За некои тоа е јасна работа, но не и за другите. Многумина се прашуваат дали и како да го направат тоа "исправно" или што да бара кога доите.

Доењето - прашање на чувство

Особено со првото дете е често несигурност одлично, но, исто така, повеќе искусни мајки искуство секогаш изненадува кога на второто или третото дете одеднаш се покажува многу различни потреби и реакции на доењето кога неговите постари браќа и сестри.

треба да го дои моето бебе
Дали треба да го доите моето бебе? Информации и совети

Доењето како невербална комуникација помеѓу мајката и детето

Сепак, искуството на мајките и бабите се покажува дека стресот, па дури и планови во врска со доењето тешко смисла. Бидејќи од една страна има знаење, но од друга страна детето.

И тоа има само еден збор во врска со ова прашање. Неговите преференции, потреби, чувства на глад, но исто така и желбата за блискост и безбедност ќе го одредат текот и ритамот на доењето со текот на времето. На крајот на краиштата, малку земјени е навистина главната личност во однос на доењето.

Ако мајка му верува на своето дете, се вклучува со неа и има издржливост, тоа е всушност најдобриот начин за надминување на првичните тешкотии. Ова исто така важи и за прашањето колку долго треба да се дои. Повторно, не постои правило, нема правило. Се додека му се допаѓа мајка и дете, тоа е во ред.

Ако потребата од една страна пропаѓа, поголемиот дел од времето другата страна, исто така, интуитивно реагира со чувството дека е време да се запре. Комуникацијата помеѓу мајката и детето е речиси исклучиво за интуиција и чувства, што не е различно кога доењето.

Energizing Breastmilk

Ако доењето исто така се смета на страната на хранливите материи, останува да се нагласи дека не постои еквивалентна замена за мајчиното млеко. Замените мешавини понудени во трговијата се базираат на кравјо, соја или кокосово млеко и го имитираат млекото колку што е можно повеќе. Но, тие немаат таков состав.

Бидејќи само овие ги содржат виталните имунолошки супстанции кои им се потребни на малиот човек, особено во првата половина на годината за заштита од гнездо. Овие главно се содржани во колострумот, т.н. фолија, кој се дава во првите денови од раѓањето. Тогаш станува збор за формирање на вистинско мајчино млеко.

Еве го составот повторно нешто поинакво. На патот од предниот дел на мајчиното млеко, содржината на протеини се намалува, содржината на масти и јаглени хидрати се зголемува. Количината произведена зависи од односот помеѓу понудата и побарувачката, но побарувачката може да се разликува. Еве ги најважните фигури кои го споредуваат мајчиното млеко со кравјо млеко:

главни компоненти
(G / 100g)

протеини
(= Протеин)

јаглехидрати
(на пр. шеќер)

Масти

мајчиното млеко

1,2

7,0

4,0

кравјо млеко

3,3

4,6

3,6

Извор: www.afs-stillen.de

Табелата покажува дека само млечното млеко е точно прилагодено на потребите на бебето. Кравското млеко содржи премногу протеински или протеински молекули за бебе, што може да ги оштети бубрезите. Затоа, кравјо млеко не треба да се дава во првата година од животот. Содржината на јаглени хидрати и масти, од друга страна, е премногу ниска.

Чувство на безбедност додека доите

Меѓутоа, покрај прашањето за исхраната, доењето исто така исполнува уште една важна задача: емоционалната врска помеѓу мајката и детето. Особено во почетокот, кога ќе се само "знае" се мора, ако детето без заштита на затоплување од мајки да го најдат својот пат стомакот во својата нова околина и се уште треба многу за безбедност. Тогаш доењето помага да се промовираат овие аспекти.

Мајка го дои бебето во паркот
Доењето дава бебе безбедност

Интимната љубовна врска помеѓу мајката и детето, која се произведува за време на доењето, исто така е тешко да се замени со ништо друго. Важно тука е средина со многу мир, топлина и удобност.

Ниту еден телевизор или радио не би требало да работи, телефонот треба да се исклучи и домашната работа треба да се делегира во првите недели, ако е можно. Во оваа средина, и двете можат да уживаат во блискоста и да градат близок однос еден со друг.

Се разбира, доењето исто така има многу практични аспекти. Секогаш и секогаш е вистинска храна, во соодветен состав и температура, свежо подготвена и без микроб. Нема потреба од транспорт на шишиња, потопла за шишиња и други додатоци. Ова исто така им овозможува на мајката поголема флексибилност и помалку организациски напор.

Сè на сè, таа создаде мудрост на природата, така што доењето е оптимален почеток во животот за ново мало човечко дете. Нутритивни, емоционални и логистички. Се разбира, постојат жени кои не можат или не сакаат да дојат. Вториот, исто така, е во ред, затоа што не треба да има присила против сопствените чувства. Тоа не би било добро на двете страни. Меѓутоа, ако постои желба и можност за доење, ова треба да се претпочита на било кое вештачко решение.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.