Од градинка до училиште

Lifeивотот почнува да станува сериозен на шестгодишна возраст: Децата ја слушаа оваа или слична реченица кога беа на училиште.

Од дете од градинка до ученик - така се постигнува непречена транзиција

Во последниве години, наставните програми за првите неколку години во основното училиште често се менуваа.

Преминот од градинка во училиште
Преминот од градинка во училиште - © Роберт Кнешке / Adobe Stock

Посветените наставници денес се обидуваат да им го олеснат започнувањето на училиште на децата со инкорпорирање на многу разиграни елементи во нивните часови и конкретно намалување на стравовите. Соработката помеѓу градинка и основно училиште исто така е подобрена на многу места.

И покрај тоа, многу деца од предучилишна возраст не чувствуваат радост само кога размислуваат за својата нова улога како ученици. Оваа нова фаза од животот на крајот носи со себе многу решителни промени и, пред сè, обврски. Заедно со наставниците, вие како родители треба да се обидете да го направите преминот помеѓу градинка и училиште што е можно попречено и да го подготвите вашето дете добро за новите предизвици.

Поддршка без поразително - навикнете го вашето дете на обврските пред да започнете со училиште

Големата разлика помеѓу поддршката во градинка и процесот на учење во училиште е во тоа што детето одеднаш има многу повеќе должности во училиште. Едноставно можеше да игра, да се смее и да рипне цел ден и одеднаш треба да обрнува внимание 45 минути одеднаш, да ги чува своите книги подготвени секогаш, да прави домашни задачи и да пишува чисти букви.

Ова е шок за многу почетници во училиштата. Затоа, има смисла да се навикнат децата на обврските пред да започнат со училиште. Тоа не значи дека малите треба да прават вежби за пишување или аритметика секој ден. Постојат и други опции.

На пример, ако вашето дете сака да посетува гимнастички клуб или музичко училиште, прво треба да учествува во необврзувачка пробна лекција. После тоа, тој може сам да одлучи дали понатамошното учество е опција или не. Но: штом вашето дете донесе одлука, тоа треба да остане така - особено ако годишната такса е веќе платена.

И во секојдневниот живот има ситуации во секое семејство во кое предучилишно дете може да преземе некои должности. На пример, дајте им задача на вашата ќерка или син да го носат ѓубрето, да одат во пекара или редовно да ја поставуваат масата. На овој начин убивате неколку птици со еден камен, бидејќи вашето дете не само што развива чувство на должност, туку и чувствува дека сериозно се сфаќа. Покрај тоа, се зајакнува неговата самодоверба.

Покрај тоа, секогаш охрабрувајте го вашето дете да размислува, да обрнува внимание и да слуша. Што рекоа воспитувачите повторно за текот на екскурзијата? Кои носии се потребни за претставата на летниот фестивал? Кои можности ги гледа вашето дете да го реши спорот помеѓу двете најдобри радости?
На овој начин, вие исто така ја охрабрувате можноста да се концентрирате и да размислувате на начин ориентиран кон решение. На студентите итно им се потребни овие две компетенции, бидејќи тие ги олеснуваат процесите на учење.

Исто така важно: Оставете го вашето дете да проба што е можно повеќе за себе и охрабрете ја неговата независност. На пример, кога одат на училиште треба да можат да се облекуваат, да се организираат и да се грижат за своите лични предмети.

Прв пат на училиште - проверете дали имате доволно одмор

Првите неколку недели како ученици се особено стресни за децата. Тие не само што треба да се навикнат на учење, туку и да го пронајдат патот до непозната зграда, да го совладаат патот до училиштето и да го заземат своето место во класната заедница. Домашните задачи се доставуваат во попладневните часови.

За тоа време, како мајка или татко, треба да бидете сигурни дека вашето дете спие доволно и исто така има време да се опорави во текот на денот. Обидете се да го одржувате бројот на попладневни состаноци што е можно помал, така што вашиот син или ќерка можат да се состанат со пријатели или да се чувствуваат удобно во неговата соба.

Не вршете никаков притисок врз вашето дете ако првично е тешко да се исполнат училишните барања. Многу првачиња се натпреваруваат едни со други за пофалби од наставникот и веќе се ставаат под стрес. Понудете му да му помогнете на вашето дете во домашните задачи, но исто така прифатете ако одбие да помогне. Исто така важно: ако вашето дете прави грешки, не ги исправувајте. Во спротивно, наставниците погрешно ќе го проценат нивото на изведба на вашето дете и, најдоцна, првите тестови ќе доведат до фрустрирачки резултати.

Ако забележите дека вашето дете е презаситено, разговарајте со одделенскиот наставник. Првачињата не треба да седат на своите домашни задачи повеќе од 30 до 40 минути.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.