Одмор во времето на Корона - но бидете внимателни!

Корона е единствена ситуација за светот, и затоа е специјалност за Германците кои сакаат да патуваат. Многумина едвај можат да замислат да го поминат годишниот одмор без патување на долги растојанија. Но, ова одеднаш не беше возможно во претходната година - и дотогаш едвај беше замисливо.

Патување во времето на Корона

Пандемијата трае со месеци и - ова е апсолутно човечко - не секој има исто мислење за оваа тема.

Патувајте во знаци на пандемија на корона
Патување во знаци на пандемија на корона - © JenkoAtaman / Adobe Stock

Додека едни реагираат на вестите со екстремен страв и претпазливост, други се повеќе безгрижни и не се придржуваат кон пропишаните мерки како што е држење дистанца или одредени основни хигиенски правила. Планираните патувања се третираат исто поинаку.

Секој сега треба сам да одлучи дали и како ќе се заштити себеси и своето семејство и дали тоа е можно и при патување на одмор.

Не е наше да судиме. Но, особено кога патувате или летате во странство, потребна е претпазливост и прецизно знаење, бидејќи германските правила за пандемија не важат во други земји. Дури и во една земја, прописите не се исти насекаде - некои области се изземени или имаат построги барања. Потребни се прецизни информации овде за да не бидете подложни на кривично гонење или да не се ставите во непотребна опасност.

Ова е особено важно кога патувате во земји кои не се членки на ЕУ. Бидејќи тука правилата с still уште се различни, а понекогаш и тешко разбирливи.

Многу Германци ја примија пораката со олеснување и радост: Патувањето е можно повторно! Но, некои ограничувања во патувањето се сеуште валидни и многу важни: секогаш има промени и ажурирања до кои треба да се пристапи веднаш!

Ако сте на одмор и сакате да им понудите на децата малку разновидност за време на одморот, секако можете да размислите дали има и опции во близина до кои може да се стигне на еднодневно патување или со мал напор. Бидејќи на овој начин одморот дома исто така може да стане белег без да се изложувате себеси и другите на опасности што без сомнение демнат на аеродромите и другите жаришта.

Список за патувања за патување во време на пандемија

Но, дури и во нашата република, не сите сојузни држави се со исто мислење, што е отворено за туристи. Додека во некои земји сите туристички ноќевања се отворени со одредена инциденца, на друго место тоа се само апартмани за одмор и кампови, или сместувањето им се дава само на локалните жители.

Исто така, постојат области во кои хотелите можат да бидат зафатени само на таков начин што луѓето ќе се сретнат што е можно помалку и само некои од собите се зафатени. Сето ова мора да се земе предвид и треба да игра улога во планирањето. Оние кои можат да бидат релативно спонтани во планирањето на одморот, моментално се во предност. Бидејќи на овој начин можете да се прилагодите на најновите околности.

За сите оние кои се подготвени да патуваат, има одлични упатства и помош на Интернет, на пример во форма на специјални Патни листи за проверка во време на коронавирус

Ако одите на долго планиран одмор, треба да се информирате веднаш однапред, што е можно повеќе ажурирано, за да не доживеете непријатни изненадувања. Безгрижната интеракција со другите луѓе и сосема нормален одмор, како што беше вообичаено со децении, секако сеуште не е можно во моментот.

Но, ако се држите до познатите заштитни мерки, бидете во тек и одлучете сами дека сеуште сакате да одите на патување, треба да го сторите тоа. Можеш да се заштитиш.

Имајте убав одмор на сите и ве молиме вратете се здрави и здрави. На крајот, тоа е единственото нешто што е навистина важно.


Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.