Зошто е важно да се чита на глас

Повеќето возрасни добро ќе го запомнат сопственото детство, и што е најважно, да им читаат приказни во кревет навечер. Ако веќе не можете да ја запомните секоја од приказните, тогаш секако ситуацијата кога ја читавте.

Читање приказни на глас - сепак искуство за децата

Читање приказна на вашето дете не му дава само внимание и грижа. Денес главно се сеќаваме на оние времиња кога бевме болни во кревет и приказна за читање ни го одвлече вниманието и не тешеше.

Читањето на глас е важно за развојот на детето
Читањето е важно за развојот на детето - © Dan Race / Adobe Stock

Децата наоѓаат удобност и расеаност при читањето приказни главно затоа што можат да се концентрираат на она што го слушаат и да се потопат имагинативно во светот на приказната. Болки во стомакот и други болести брзо се забораваат, се сеќавате ли?

Нахранете го киното со главата на вашето дете со ткаенина

Малите деца особено уживаат да читаат возбудлива приказна на глас. Но, ова не се должи само на нивната curубопитност секогаш да сакаат да откријат нешто ново. Преку нивната фантазија, децата се во можност да се стават во местото на херојот на книгата.

Додека слушаат, визуелната имагинација во главата им овозможува да го почувствуваат она што го доживуваат актерите во приказната. Приказните имаат различни ефекти во зависност од возраста на детето, но тоа не се должи само на актерите во книгата.

Во принцип, родителите треба свесно да изберат која приказна во која прилика ќе му ја раскажат на своето дете. Возбудливи авантури и возбудливи приказни не се препорачуваат како приказни пред спиење, тие се повеќе за дождливо попладне на каучот. Пред да заспиете или пред да заспиете, теми се мирни и размислувачки и кои ја одржуваат напнатоста на ниско ниво.

Читање на глас - приказни со едукативен ефект

Вредноста на забавата за читање на глас е неспорна, исто така дека едната или другата приказна може да обезбеди напнатост или релаксација. Читањето на глас им дава на децата можност да научат нешто.

Дури и многу мали слушатели го впиваат она што е кажано, буква за буква и збор за збор. Слушате нови зборови и поими, можеби прашајте едно или друго време и на тој начин научете на разигран начин да се изразите и формулирате. Структурата на јазикот се промовира сосема случајно, дури и ако децата самите не го забележат.

Дали се сеќавате дали го копиравте Мишел од Ланеберга? Вгнездени зборови и реченици на Пипи Долгиот Чорап и денес децата можат да ги користат. Акробатиката со зборови како оваа го тренира мозокот и тоа е очигледна забава за децата.

Научете сликовници, рими и читање

Кога децата ќе стапат во контакт со книги на рана возраст, тие заземаат природно место во нивните животи. Дури и сликовницата е фасцинантна за најмалите. Постојат големи, шарени слики, подоцнежни едноставни низи на слики и малку подоцна има и неколку зборови или реченица под нив. Добро познатите расаднички рими, исто така, го стимулираат размислувањето на детето, така што подоцна почнува да учи сам да ги чита индивидуалните зборови.

Возбудливите приказни можат да бидат особено корисни кога децата доаѓаат на училиште и треба да научат да читаат таму. Потоа ги премостувате напорите за учење преку напнатоста во приказната и повторно разиграно осигурувате дека учењето за читање може да напредува понатаму.

Дали имате прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас или оставете коментар.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.