Училишта во Валдорф | Избор на училиште

Поларизирајте ги училиштата Валдорф. Некои се колнат во концептот на Рудолф Штајнер, други се насмевнуваат на тоа. Неславната изрека: Не, сè уште не можам да го напишам моето име, но можам да го танцувам, честопати ги симболизира изгледите на противниците на Валдорф.

Основи на училиштето Валдорф

Оние што не го знаат, се прилично критични или дури и попустливи кон целото образование на Валдорф. Многумина дури и не знаат што точно стои зад училиштата Валдорф и нивниот концепт. Како што споменавме погоре, овие училишта се основани од Рудолф Штајнер и се засноваат на антропозофија. Во Германија, овој вид на училиште се смета за заменско училиште.

Боја страница - Едукативно училиште за слика
Училишта во Валдорф

Антропозофската слика за човекот врз која се темелат валдорфските училишта се враќа во езотеризмот и се заснова на принципите на еднаквост, братство и слобода. Понатаму, се зема структурата на човечкото суштество во телото, умот и душата како основа и исто така се заснова на душевните способности: размислување, чувство, подготвеност. Исто така е многу важно да се набудува седмиот дел од годината.

Вториот ја има својата основа во идејата дека човечкото суштество или неговите делови од суштеството минуваат низ натприродни раѓања, и тоа на секои седум години. Основите на училиштата во Валдорф наидуваат на отфрлање од многу луѓе, особено во општество кое се повеќе се определува со технологија и рационално размислување.

Тука, сепак, треба да се запрашате дали нашиот животен стил особено значи дека многу деца повеќе не можат да се справат со секојдневниот училишен живот. Нејасни и се почесто дијагностицирани клинички слики, како што се нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание, ставаат до знаење дека нашето општество за перформанси е во опаѓање. Потребно е преиспитување со цел да се интегрираат децата кои не се во состојба да се справат со растечкиот притисок предизвикан од зголемените побарувања.

Секојдневен училишен живот во училиште во Валдорф

Во училиштата во Валдорф, епохалната настава доминира во секојдневниот училишен живот. Истиот предмет се решава неколку недели, обично два часа на почетокот на училиштето. Најчесто тоа се предмети како германски или математика, специјалистичко знаење или биологија.

Од прво одделение има часови по странски јазик, ова вклучува два јазика, така што во петто одделение може да се научи третиот странски јазик. Понатаму, се нудат занаетчиски и уметнички предмети, вклучително и евртимија. Ова е теорија за убаво движење или уметност на изразување и пренесување на песни и зборови со целото тело.

Основач на еуртијата е Рудолф Штајнер - и танцувањето на сопственото име секако може да се пронајде на оваа тема. Столаријата, хортикултурата, кроењето, вртењето, обврзувачките книги и технологијата се опционални и зависат од степенот на наставната програма.

Училишта во Валдорф: учење без страв

Тешко дека ќе најдете книги во училиште во Валдорф во првите години на училиште. Наместо тоа, децата подготвуваат епохална брошура што помагаат да се создаде и која ги вклучува сите белешки. Оваа брошура дава значителен придонес во проценката на перформансите. Наставникот не ги ориентира лекциите според крути правила, туку според емоционалниот свет на децата.

Содржината и методите на настава се прилагодени на нивото на развој на детето; овде детето не се оценува врз основа на неговото ниво на изведба и не се става во фиока, туку на детето се гледа во целост. Нешто што се рекламира во нормалните мејнстрим училишта, но не е имплементирано.

Ако се отстрани притисокот на оценките и постојаната споредба на сопствената изведба со другите, детето обично учи подобро и полесно. Факторот на страв отстапи на релаксирано учење што е забавно и мотивира. Не постои такво нешто како седење.

Училиштето ги напушта квалификациите во училиштето Валдорф

Ако сакате да го испратите вашето дете во училиште во Валдорф, не мора да се грижите дека нема да можат да се справат подоцна во животот, бидејќи таму ќе се ракуваат со детски нараквици. Исто така, постојат проценки на успешноста во училиште во Валдорф, но во писмена форма, а не врз основа на оценките. Сепак, родителите можат да инсистираат на оценки во повисоките одделенија. Исто така е можно да се завршат сите квалификации за напуштање на училиштето во училиште во Валдорф. Ниту многумина не се свесни за ова.

Дали имате прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас или оставете коментар.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.