Зошто миленичињата се толку важни - образование

Чувањето миленичиња е скоро старо како и светот. Во старите денови луѓето чуваа кучиња и мачки за да ги заштитат од штетници и други предатори. Зајаци, кози и кокошки се користеле за исхрана и обезбедувале крзно за облека. Луѓето живееја со животните во една просторија и си даваа топлина и блискост. Денес е многу поразлично.

Зошто миленичињата се важни

Во денешно време, областа на одговорност на домашните миленици е различна. Важноста на домашните миленици е зголемена и нивните задачи повеќе не се лов или заштита. Мачките и кучињата ја зголемуваат благосостојбата и преку своето присуство го стабилизираат здравјето на поединецот.

Домашните миленици се важни за луѓето
Домашните миленици се важни за луѓето - © Pixel-Shot / Adobe Stock

Научните студии ги потврдуваат корисните ефекти на животните врз луѓето. Кучињата и мачките се вредни помагала за терапија за домови за стари лица и психијатриски клиники. Колку е важно домашно милениче за нас луѓето, не може да се изрази во бројки.

Но, секој што некогаш живеел со домашни миленици ќе го цени нивното присуство и ќе ги промаши штом животното веќе не е таму. Тагата, болестите и депресијата може да се решат побрзо и подобро со помош на домашни миленици. Потребите на домашните миленици им овозможуваат на осамените и депресивни луѓе задачи што ги придвижуваат кон други возови на мислата.

Да преземе одговорност

Одговорноста што произлегува од чувањето миленичиња ги принудува осамените луѓе да бидат во изолација и им помага да имаат редовна дневна рутина. Секојдневната прошетка со кучето доведува до меѓучовечки средби, а со тоа и до социјални, човечки контакти.

Социјалните контакти се особено важни за осамени или постари, болни луѓе. Галењето мачка ви дава чувство на блискост и да не бидете сами, што влијае многу позитивно на човечките емоции.

Науката докажа дека животните имаат позитивен ефект врз човечките суштества, нивните души и нивните емоции. Особено болни или постари луѓе наоѓаат мир и сила кај домашните миленици. Нивните потреби и нивното постојано присуство ја зголемуваат чувствителноста и употребата на лекови може да се намали.

Домашни миленици поради недостаток на социјален контакт

Домашните миленици се и ќе станат сè поважни во блиска иднина, бидејќи осаменоста и намалените човечки, социјални контакти бараат животно да добие дом. Не затоа што на животните им требаат луѓе, туку затоа што на луѓето им требаат животни. Децата кои растат со домашни миленици имаат подобро социјално однесување и повеќе разбирање отколку децата кои не растат со домашни миленици.

Ова знаење особено доведе до тоа кафезите, терариумите и аквариумите да се наоѓаат се почесто во училиштата. Болниците, домовите за стари лица и физиотерапијата сега се потпираат на соработката помеѓу луѓето и животните. Научните студии покажуваат дека луѓето кои чуваат животни се генерално поздрави и психолошки постабилни. Овие откритија покажуваат колку силно се поврзуваат луѓето со своите миленици и дека на нас луѓето им требаат домашни миленици.

Технологијата не е замена

Ниту еден компјутер или софистициран мобилен телефон не може да го замени чувството што доаѓа со галење мачка или шетање по куче. Заедништвото, блискоста и безусловната loveубов кон животното кон своето човечко суштество не вреди ништо. Чувањето миленичиња станува сè поважно, понатамошниот технички напредок оди. Исто така, не е спорно дека домашните миленици се прилагодуваат на околностите на нивните луѓе и во голема мера се прилагодуваат на нив.

Изолацијата на луѓето и високата технологија на сите области од животот значи дека чувањето домашни миленици е поважно денес отколку порано.

Еден стар цитат од Френсис Асиски (1182-1226) основач на Францисканскиот ред е само еден пример за тоа колку ми се миленичињата важни: „Дека моето куче е моето омилено, велиш, ох човече, грев е. Кучето останува лојално на мене во невремето, човечкото дури и на ветрот “.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.