Што можеме да научиме од нашите деца

Ние ги учиме и воспитуваме нашите деца според нашите идеи. Но, што би се случило ако ние, возрасните, научиме од нив? Дали перспективата на детето би била предност и во секојдневната работа?

„Beе бидам суперarвезда“. „Сакам да бидам астронаут“

Децата имаат имагинација. Меѓутоа, поголемиот дел од времето тие се справуваат и со работите кога изгледаат нереално.

Што можеме да научиме од нашите деца
Што можеме да научиме од нашите деца - © epixproductions / Adobe Stock

Во секој случај, тие прават нешто. Тие вежбаат да им прават услуга на другите и вредно учат за целите што ги поставиле, барем за момент. 

Но, некои, исто така, ги ставаат своите идеи за рано детство во пракса на трајна основа. Возрасните, пак, прво гледаат проблеми и пречки.

Па, има ли работи што ги имаат децата пред нас и кои можеме (повторно) да ги научиме?

Возрасните секако можат да научат нешто од непристрасноста на децата. Малите не само што го гледаат својот свет со различни очи, тие честопати го гледаат похолистично.

Детска непристрасност и креативност

На пример, сликате слики што раскажуваат цели приказни. Овие можат да бидат едноставни формации на облаци или лица. Вие не само што го гледате очигледното, туку и ги гледате мотивите од различни перспективи.

Кога гледате позната слика на Пикасо, на пример, што гледате?

Исто така, сите деца се некако уметници. Вие сте креативни, постојано танцувате нешто, сликате фантастични фигури и измислувате нови работи. Тие не само што користат предмети според нивната намена, туку ја користат својата имагинација за да направат целосно нови производи од нив.

Децата се исто така исклучително креативни кога станува збор за создавање нови зборови. Можеби и тие се подобри текстописци? 

Но, денешните деца се вклопуваат и во дигиталното поле. Тие се снаоѓаат околу таблетите или паметните телефони уште пред да научат да пишуваат или читаат.

Не знаете страв или несовладливи пречки. Исто така, не грижете се за грешки. Барем сè уште не. Ова им овозможува да учат брзо и интуитивно.

Децата се искрени и јасни

И, има уште еден квалитет што го имаат децата, а некои од нив возрасните ги изгубија. Вие сте искрени и директни. Ако некое дете види голем стомак, тогаш најверојатно отворено ќе рече: „Имаш голем стомак“.

Оваа изјава секако не треба да биде навредлива. Тоа е само изјава. Но, ако најмалите кажат нешто навистина убаво, возрасните честопати не го сфаќаат ова сериозно или не обрнуваат внимание на тоа. Причината: ставовите на возрасните многу се променија.

Сè оди подобро со насмевка

Но, најважното нешто што многу возрасни го заборавија е како да се смеат. Научниците откриле дека децата се смеат околу 400 пати на ден. Возрасните, пак, се смеат во просек од 15 до 20 пати на ден. Кој е посреќен со тоа?

Denn wer häufig lacht, verbreitet eine gute Stimmung. Und eine solche würde sicher auch die eigene Sichtweise und das Arbeitsklima verbessern sowie die eigene Leistung fördern.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.