Кога децата лажат - образование

Родителите чии деца глумат и лажат дека решетките треба да се виткаат, не треба да го гледаат ова како драматично, особено кога децата се сè уште многу мали. Особено малите деца сакаат да лажат затоа што е толку практично да се прилагоди светот, колку што е удобен.

Кога децата лажат

Дали се сеќавате дека реагиравте прилично забавно кога ќе го фатите потомството како шепоти? Некое време не го гледате тоа сериозно како мајка или татко, но најдоцна кога последиците произлегуваат од лажење или детето е на училишна возраст, веќе не треба да се прифаќа така.

Што да правам кога децата лажат
Што да правам кога децата лажат © Марзана Синцерц / Adobe Stock

Знај ја вистината

До возраст од околу 6 години, децата честопати не наоѓаат ништо во тоа малку да и помогнат на вистината и да се глупираат. Сè уште не можете навистина да разберете зошто е погрешно да се лаже.

Само од оваа возраст па наваму, децата можат свесно да прават разлика помеѓу вистината и лагата. Сепак, тоа не значи дека оттогаш тие повеќе не лажат, само го прават тоа како и да е и со сигурност знаат дека не е правилно.

Тогаш тие сакаат да поцрвенат или засрамат, да го избегнуваат погледот на возрасниот или да се заплеткаат во противречности. Малите деца ги претставуваат своите лаги без овие знаци, бидејќи не се свесни за каква било вина.

Станува тешко кога возрасните го лажат детето или детето ги фати како лажат. Како родител, се разбира, веќе немате аргумент да ја оправдувате сопствената лага, а терминот „бела лага“ не може да трае долго.

Бидејќи децата живеат со имитација, родителите не треба да се оставаат во лага и секогаш треба самите да се држат до вистината. Патем, децата можат многу подобро да ги разберат фактите ако се објаснети на начин соодветен на возраста. Ова го прави непотребно возрасните да ги лажат децата за да ги заштитат.

Што да правам ако децата лажат

Во основа, дете кое признава дека лажело не треба да се казнува, туку да се награди за признавање на лошо дело. Децата треба да бидат охрабрени да ја кажат вистината, дури и ако им е непријатно и ако лажењето веројатно ќе ги поштеди од казнување (првично).

Ако децата сфатат дека признанието не значи автоматски дека ќе се соочат со казна, нема да видат потреба да лажат. Се разбира, ова не смее да доведе до тоа потомците да уживаат во слободата на будалите и да се однесуваат вешто на мотото: „Јас можам да правам што сакам, ништо не ми се случува“.

Ако не се согласувате со однесувањето на вашето дете, треба да го искажете ова и евентуално да го поткрепите со последица. Родителите исто така не треба да прибегнуваат кон заробување на децата со цел да ги изложат и да ги осудат за лаги.

Исто така, не помага ако продолжите да држите лага кон детето откако тоа ќе биде изложено и повеќе не изразувате доверба во него. Ако детето повеќе не им верува на своите родители поради ова или ако лаже затоа што се срами од нешто, ова треба да се разјасни во доверлив разговор со детето.

Децата треба да знаат зошто лагите предизвикуваат само штета на долг рок и немаат никаква корист и дека мораат да преземат одредена одговорност за своите постапки дури и на нивна возраст.

 

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.