Алатки за домаќинство

Во секое домаќинство, секогаш има помали или поголеми работи што можат да се направат сами со малку напор, без да нарачате професионален занаетчија. Но, за тоа секогаш ви требаат одредени алатки за домаќинството.

Најважните алатки за домаќинството

Furtherе разјасниме подолу во текстот дали секогаш мора да биде електричен. И дали жената или мажот навистина треба да ја имаат секоја алатка што може да се замисли дома, само затоа што нешто може да се санира, претпочитаме тоа да го оставиме на секој поединец.

Алатки за домаќинство
Алатки за домаќинство - © Дан Раси / Adobe Stock

Но, на пример, за навртување нова решетка за чевли, закачување светилки и слики или можеби дури и замена на приклучници - за да наведете само неколку од многуте можности - ќе ви требаат алатки за домаќинството одвреме-навреме.

Со цел да ги зачувате трошоците за занаетчијата, многу е поволно ако во вашето сопствено домаќинство е достапна добро снабдена кутија со алатки со одреден основен сет на алатки.

Ова значи дека многу помали работни места за кои не се потребни големи рачни вештини, можете да ги направите сами во секое време. Заштедувате пари, стекнувате самодоверба кога тоа работи и можеби следниот пат ќе го зголемите предизвикот.

Овие алатки не треба да изостануваат во ниту едно домаќинство

  • Перфоратори - Чекан е суштински дел од опремата за алати за домаќинство. Може да се користи за брзо вдлабнување на nailидот или отстранување на даска од полица.
  • Шрафцигер или шрафцигер - Овие се достапни во различни големини како дупчиња или вкрстени верзии. Бидејќи секогаш има различни големини и видови завртки, шрафцигерите треба да бидат достапни во повеќе верзии. Доколку е потребно со разни додатоци на приклучоци.
  • Завртка и клуч Ален - Многу работи и материјали се држат заедно со специфични завртки или шестоаголни навртки. Затоа, не треба да недостасуваат низа клучеви и куп клучеви од Ален.
  • Фази или тестер за напон - Секогаш кога ќе дојдете во контакт со далноводи или приклучоци, треба да работите со фазен или тестер за напон.
  • Правило на преклопување или мерна лента - многумина сè уште со atelyубов го нарекуваат правило на преклопување. За повеќето работи или поправки, нешто треба да се измери. Мерило е стандарден и многу корисен. Предноста на мерната лента е флексибилноста. И полесно е да се складира со него.
  • Занаетчиски нож - Честопати се нарекува тепих нож. Ножевите се заменливи и се собираат. Овие ножеви се потребни, на пример, за отворање пакувања или за сечење кабли и лепливи ленти.
  • Мало ниво на дух - Кога прикачувате слики или полици, треба да обрнете внимание на прав агол. Нивото на духот осигурува дека не мора да се потпирате на чувството за пропорција.
  • Клешти - Различни видови клешти исто така се бараат одново и одново. Куќиштето за алати треба да содржи клешти за зафаќање, клучеви за цевки и клешти за комбинирање.

Електрични алатки - корисни или непотребни?

Електрично управуваните алатки не се апсолутно неопходни за стандардната основна опрема „алатки за домаќинството“, но сепак можат да бидат многу корисни. Не е невообичаено да се најдат класични уреди како што се дупчалка, безжичен шрафцигер или сложувалка во домаќинствата.

Овие уреди можат да направат крајно полесна работа. Бидејќи прицврстувањето на многу завртки на нова полица, на пример, може да потрае многу напор. Сепак, можеби батеријата треба да се полни.

Вежба е неопходна за прицврстување на ламби или полици на идовите. Сепак, бидејќи таквата работа не се јавува редовно, не секогаш има смисла да се купи соодветен уред веднаш. Овие машини честопати можете да ги позајмите во продавница за градежни работи или од пријател.

Важно за децата во домаќинството - оптимално место за складирање

Ако има мали деца во домаќинството, многу е важно да ги сместите алатите на едно место за да не бидат во дофат на најмалите. Особено децата се многу заинтересирани за прибор за алати, особено ако не се нови за нив. Непотребно е да се каже, сериозни повреди може да резултираат.

Фиока или оддел на полица што може да се заклучи може да биде соодветна како место за складирање. Идеалното место, сепак, е случај со вистинска алатка. Овде можете да ја сортирате целата опрема и безбедно да ја заклучите. Сите прибор се сместени на едно место и веднаш знаете каде да стигнете кога треба да се изврши одредена работа. Понатаму, имате предност да можете лесно да ги транспортирате сите алатки на различни локации.

За нова аквизиција: Случај со алатки празни или порибено?

Кога купувате нова, се соочувате со прашањето дали треба да купите кутија веќе опремена со алатки или празна кутија за алати и да ги купите потребните алатки поединечно. „Празната“ варијанта зборува сама за себе ако веќе имате индивидуални алатки и сакате само да купите неколку дополнителни делови. Покрај тоа, можете сами да одредите која опрема треба да биде достапна во домаќинството и која најверојатно нема да биде потребна.

Како и да е, купувањето куќиште со опремена алатка е многу практично. Така, добивате комплетен сет на основна опрема во која сите алатки во случајот се прецизно распоредени и уредно сортирани. Цената за ова е обично поевтина, бидејќи понудите се многу често достапни за комплетни опсези на алатки. Ако сакате да уживате во вашите алатки подолго време, треба да обрнете внимание на добриот квалитет и наместо тоа да земете уште едно или две евра.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.