Цитира глупост

„Покажете му на паметната личност грешка и тој ќе ви се заблагодари, покажете му на глупава грешка и тој ќе ве навреди. Лаоце „Колку е точно. Овој цитат беше причина да ги составиме најубавите цитати за глупоста на оваа страница.

Цитати за глупоста

Можеби некои цитати звучат попустливо, но меѓународната политика нè учи повторно и повторно дека има многу вистина зад многу цитати. Прелистајте ја колекцијата од најубавите цитати, изреки и мудрост за глупоста:

 • Цитира глупост
  Цитира глупост - © Алијанса / Adobe Stock

  Недостатокот на духовна виталност предизвикува недостаток на хуманост. Josephозеф Рот

 • Досадниот што не зборува е сè уште поднослив од глупавиот што не може да молчи. Jeanан де Ла Брујер
 • Најдобар начин да ги убедите будалите е да ги оставите да прават глупави работи. Oshош Билингс
 • Глупавоста на другите за некои е неисцрпен извор на мудрост. Алоис Есигман
 • Глупоста обично е сестра на злоба. Софокле
 • Будалите користат паметен, исто како што малите луѓе носат високи потпетици. Лук де Клапиер
 • Најглупавите овци се секогаш најзаситни волци. Фридрих Хебел
 • Годините не значат ништо. Ако сте глупави и не научивте ништо, вие сè уште гугате со седумдесет години, како со седумнаесет години. Теодор Фонтане
 • Луѓето ги фрлаат сите свои глупости заедно, конструираат чудовиште и го нарекуваат судбина. Томас Хобс
 • Човечката глупост не може да се спушти да ги положи оружјето. Ромен Роланд
 • Славејот сака многу да се бори, па рика вол или магаре. Ви благодарам
 • Тој не е глупав што прави глупаво; но кој не знае како да ги покрие потоа. Балтасар Грацијан и Моралес
 • Секој има глупави мисли, но мудрите ги премолчуваат. Вилхелм Буш
 • Будалите не ги разбираат ниту нивните најпаметни мисли. Мишел де Монтењ
 • Глупоста е заразна, умовите тешко прераснуваат во епидемија. Казимиерц Бартошевич
 • Глупоста е исто така форма на ексклузивност. Мориц Хајман
 • Глупавоста е прво да се види; умот се враќа да види. Кармен Силва
 • Будалите се заколнати непријатели на женското образование. Анри Стендал
 • Вистинската глупост е неизлечива болест. Ото фон Лајкнер
 • Будала мисли дека не постои друг начин да се наведе освен неговиот. Jeanан Пол
 • Будала секогаш наоѓа некој кој е дури и нем, кој му се восхитува. Никола Боило-Деспро
 • Човек што знае да ја скрие својата глупост е подобар од оној што сака да ја покаже својата мудрост. Лав Толстој
 • Необразована личност верува во она што му одговара. Лудовико Ариосто
 • Ластовица не прави лето, но камила прави пустина! Алфред Капус
 • Индолентноста на злото и тишината на будалата се посакувани. Никола Шамфорт
 • Постојат добро облечени будали како што има и многу добро облечени будали. Никола Шамфорт
 • Нема грев, туку глупост. Оскар Вајлд
 • Постојат луѓе чија што заслуга е да кажуваат и прават глупави работи. Франсоа де Ла Рошефуко
 • Нема претпазливост против глупоста што моментално е во мода. Теодор Фонтане
 • Бог постави граници на човечката интелигенција, а не на глупоста. Елберт Хабард
 • Бог ги создал магарињата за да можат да служат како споредба со човекот. Хајнрих Хајне
 • Идиоти се мудар уред на природата што им овозможува на будалите да мислат дека се мудри. Оскар Вајлд

Колку почесто се повторува глупава работа, толку повеќе добива изглед на памет. Волтер

 • Колку е повеќе необразована личност, толку побрзо може да заврши изговор. Мари фон Ебнер-Ешенбах
 • Миопијата не е само распространет физички дефект. Julулиус Лангбехн
 • Луѓето кои малку знаат често се зборува. Jeanан-quesак Русо
 • Човек мора да го скрши талисманот на глупоста со смела рака. Клод-Адриен Хелвециј
 • Никој не може слободно да зборува глупави работи. Несреќата е свечено да ги воспитувате. Мишел де Монтењ
 • Никој не станува мудар без да плати чирак. Но, чирак за живот? Александар Мошковски
 • Само многу најмудрите и најглупите никогаш не се менуваат. Конфучие
 • Срамежливата глупост и срамната сиромаштија се свети за боговите. Мари фон Ебнер-Ешенбах
 • Не биди тажен! Остави ги работите да одат по својот тек. На крајот, глупавиот и лошиот секогаш ќе бидат поразени. Лаоте
 • Ако се појави генијалец, будалите братуваат. Jonонатан Свифт
 • Крстот штити од ѓаволот, клубот од мечка и глупавиот - ништо. Руска поговорка
 • Се пее она што не вреди да се каже овие денови. Пјер Аугустин Карон де Бомарше
 • Ако магаре ти вика, нема смисла да викаш назад. Georgeорџ Херберт
 • Ако глупоста ве повреди, каков беден плач ќе беше во секоја куќа во целиот свет! Фридрих фон Логау
 • Разбирањето на концептот на бесконечност бара само разгледување на степенот на човечката глупост. Волтер
 • Оној што се сака себеси во својата глупост нема да навлезе во мудроста. Августин Аврелиј
 • Покажете му на паметната личност грешка и тој ќе ви се заблагодари, покажете му на глупава грешка и тој ќе ве навреди. Лаоте

Среќни сме да додадеме понатамошни цитати, изреки и мудрост за убавината во нашата колекција. Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.