Цитати за деца

Овде ќе ги најдете најубавите цитати за деца, изреки и мудрост за детската смеа, подредени по азбучен ред и јасно претставени за вас.

Цитати за деца и детство

Цитатите што ги најдовме за децата се исто така идеални како честитки за картички за раѓање на деца или за честитки за е-пошта или пораки на Whatsapp.

Цитати за деца
Цитира деца - © detailblick-foto / Adobe Stock

Прелистајте низ нашиот преглед на најубавите цитати за деца, изреки за мајки и татковци. Прочитајте мудрост за детството, градинката и воспитувањето од сите видови автори од различни епохи.

 • На децата ништо не им изгледа толку слабо како закана што не се исполнува пред вечерта. Jeanан Пол
 • Не го ограничувајте вашето дете на она што сте го научиле затоа што се родени во различно време. Од хебрејскиот
 • Затоа ги сакам децата, бидејќи тие сè уште го гледаат светот и себеси во прекрасното волшебно огледало на нивната фантазија. Теодор Сторм
 • Срцето на мајката е училница на нејзиното дете. Хенри Вард Бичер
 • Срцето на мало дете е како срцето Божјо. Кинеска поговорка
 • Скапоцен камен на небото е сонцето, скапоцен камен на куќата е детето. кинеска поговорка
 • Детето верува и сака многу пред да размисли и да работи. Јохан Хајнрих Песталоци
 • Детето е сè уште симбол на постојан сојуз на loveубов и должност. Georgeорџ Елиот
 • Lifeивотот на родителите е книгата што ја читаат децата. Августин Аврелиј
 • Вашето дете е слободно колку што може. Оставете го да слушне, пронајде и падне, стани и погреши. Јохан Хајнрих Песталоци
 • Возрасниот обрнува внимание на акција, детето на убов. Индиска поговорка
 • Главниот стимул на детството се заснова на фактот дека сè, до домашните животни, е пријателско и добронамерно кон децата, бидејќи од ова произлегува чувство на сигурност што бега на првиот чекор во непријателскиот свет и повеќе не се враќа. Фридрих Хебел
 • Човекот е дете само еднаш во животот, и мора да остане така сè додека не го наследи своето детство на друго. Фридрих Шилер
 • На бујниот плоден дух на детето не му требаат никакви надворешни настани за да најде активност и забава. Едгар Алан По
 • Вие не бегате од работа кога ќе му покажете на вашето дете виножито. Но, виножитото не чека да завршите со работата. Кинеска поговорка
 • Најдобар начин да воспитате дете е да пронајдете добра мајка за него. Кристијан Моргенштерн
 • Впечатоците од детството се најдлабоко вкоренети. Карл Емил Французин
 • Првата половина од нашиот живот е уништена од родители, втората од деца. Кларенс Дароу

Детството има свои тајни и чуда - но кој може да им каже и кој може да ги толкува? Сите залутавме низ оваа тивка шума на чуда - сите еднаш ги отворивме очите во блажена анестезија, а прекрасната животна реалност ги преплави нашите души. Во срцето беше светло како пролетно небо, свежо како мирис на темјанушки - тивко и свето како неделно утро. Фридрих Макс Мулер

 • Децата не го наоѓаат целото во ништо, возрасните не наоѓаат ништо во целото. Iaакомо Леопарди
 • Детската душа е толку деликатна и света што треба да им биде доверена само на наставниците-уметници. Ида Бој-Ед
 • Повеќето луѓе кои стареат рано секогаш биле. Постојат постари деца, исто како што има и детски души кај старите луѓе. Карл Лудвиг Шлајх
 • Природата сака децата да бидат деца пред да станат возрасни. Ако сакаме да го смениме овој редослед, ќе произведеме предвреме овошје што немаат ниту сок, ниту сила: млади стари луѓе и стари млади луѓе. Jeanан quesак Русо
 • Психологијата не престанува да учи, особено во душата на детето. Лудвиг Адолф Визе
 • Детската душа е света и она што е донесено пред неа, барем мора да има вредност на чистота. Јохан Готфрид фон Хердер
 • Сонцето сјае само на окото на човекот, но сјае во окото и срцето на детето. Ралф Валдо Емерсон

Три работи останаа од рајот: theвездите на ноќта, цвеќињата на денот и очите на децата. Данте Алигиери

  • Можете да им ја дадете вашата loveубов на вашите деца, но не и вашите мисли. Тие имаат свои. Халил Гибран
  • Студија во неговата лабораторија не е само техничар; тој исто така стои пред законите на природата како дете пред светот на бајките. Мари Кири
  • Детето е книга во која треба да читаме и да пишуваме. Питер Розегер
  • Детето е loveубов што стана видлива. Новалис
  • Детето не е сад што треба да се наполни, туку оган што треба да се разгори. Франсоа Рабел
  • Не може да се верува во личност на која не можат да стојат деца и животни. Карл Хилити
  • Издржувам тажен човек, но не и тажно дете. Jeanан Пол
  • Родителите најтешко им простуваат на своите деца за грешките што ги воспитувале за нив. Мари фон Ебнер-Ешенбах
  • Тоа е казна за нашите сопствени младешки гревови што мора да бидеме благи кон оние на нашите деца. Фридрих Хебел
  • За татко чие дете умира, иднината умира. За дете чии родители умираат, минатото умира. Бертолд Ауербах
  • Немав најслаба идеја дека може да има толку многу во петмесечно дете. Чарлс Дарвин
  • Во малиот свет во кој живеат децата, нема ништо што толку јасно го препознаваат и чувствуваат како неправда.Чарлс Дикенс
  • Кај децата го оживувате сопствениот живот и дури сега целосно го разбирате. Сорен Ааби Киркегор
  • Зарем детството не е скриеното семе од кое постепено се распаѓа богатото дрво на животот со сите свои таги и радости? Јохан Питер Левер
  • Ниту едно дете не е толку добро што мајката не е задоволна кога конечно спие. Ралф Валдо Емерсон
  • Никој не смее да му приоѓа на дете со друго лице освен пријателско лице, бидејќи детето разбира природен јазик пред да го разбере неговиот мајчин јазик. Јохан Мајкл Сејлер
  • Дете - живо суштество на кое - тешко дека научил да зборува - веднаш му е забрането да ја држи устата затворена. Авторот е непознат
  • Деца - мали суштества на кои не им е дозволено да се однесуваат како нивните родители на иста возраст. Авторот е непознат
  • Децата не доживуваат ништо остро и горко како неправдата. Чарлс Дикенс
  • Децата имаат магичен дар да се трансформираат во што сакаат. Авторот е непознат
  • Децата сакаат толку лесно, толку длабоко; колку мора да биде лош тој што го мразат! Jeanан Пол
  • Децата мора да бидат многу благи со возрасните. Антоан де Сент-Егзипери
  • Децата се мост кон рајот. Персиска поговорка
  • Децата ми се омилена забава. Аделберт фон Шамисо
Цитати за деца и детство
Цитати за деца и детство - © Алијанса / Adobe Stock
 • Децата се секогаш егоистични и работата е, и станува добро, што нивните сопствени деца подоцна ќе им дадат добар орев. Теодор Фонтане
 • Децата и часовниците не смеат постојано да се ранат, мора да одат и тие. Jeanан Пол
 • Децата кои многу се смеат се борат на страната на ангелите. Рабанус Маурус
 • Бучавата од децата е сон за иднината. Авторот е непознат

Може да се научи многу од децата. На пример, колку имате трпеливост. Френклин П. onesонс

 • Детството е постојано, невино слушање на забранети врати. Човек го слуша она што не треба да го слуша. Оскар Вајлд
 • Треба да бидете нежни и пријателски расположени кон децата. Семејниот живот е најдобрата врска. Децата се наши најдобри судии. Ото фон Бизмарк
 • Со детство полно со loveубов, човек може да го издржи студениот свет половина живот. Jeanан Пол
 • Да се ​​биде со деца е мелем за душата. Фјодор Достоевски
 • Детството не се осветлува со поседување на материјални добра, туку со loveубовта и умот на родителите. Рудолф фон Тавел
 • Никогаш не треба да се презира или смее на која било игра што децата ја смислиле, но секогаш сфаќајте ја сериозно. Запомнете, тие се пронаоѓачи! Во нивните игри тие се изразуваат како слободни, размислувачки духови. Хајнрих Лотски
 • Никогаш порано не се создадени толку многу деца како во лоши времиња, човек се теши бесплатно навечер за потребите на денот. Денис Дидро
 • Само мајка знае што да сака и да биде среќна значи. Аделберт фон Шамисо
 • Без деца светот би бил пустина. Remеремиас Готелф
 • Ослободете се од многуте солзи на децата! Долгите дождови се штетни за цвеќето. Jeanан Пол
 • Кога децата се мали, мора да им помогнеме да се вкорени. Но, кога ќе пораснат, ние треба да им дадеме крилја. Индиска поговорка
 • Animивотните и малите деца се огледало на природата. Епикур од Самос
 • И се чинеше firmубов толку цврсто во детската душа, сеќавање на претходната loveубов пред раѓањето. Хуан Евженио Хартценбуш
 • Наше дете - ова е твој ден, нека ти се исполни патот и да ја достигне висината на сонцето. Индиска молитва
 • Многу деца, многу грижи. Нема дете, нема радост. Маркус Тулиус Цицерон
 • Она што го сакавте како дете останува во вашето срце до староста. Халил Гибран
 • Она што дури и жените го оставаат зад нас необразовано, децата се развиваат во нас кога се справуваме со нив. Јохан Волфганг фон Гете
 • Кога ќе видите дете, го фативте Бог во рака. Мартин Лутер
 • Ако сакаме да постигнеме вистински мир во светот, мора да започнеме од децата. Махатма Ганди
 • Оние што немаат дете немаат светлина во нивните очи. Персиска поговорка
 • Оние кои немаат деца и ги воспитуваат, знаат само половина од животот. Теодор Хик
 • Секој што им ветува нешто на децата, било да е тоа игра, подарок или прачка, чувајте го како заклетва. Питер Розегер
 • Кој го сака своето дете, нема потреба да го воспитува. Индиска поговорка
 • Како што ниту еден бршлен не се обвиткува околу столбот на мразот, така и ниедна детска душа не се држи до ладно срце, празно loveубов. Лоренц келнер
 • Децата треба да добијат две работи од своите родители: корени и крилја. Јохан Волфганг фон Гете

Краток филм со најубавите детски цитати

 

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Ние сме среќни да додадеме поубави цитати, изреки и мудрост за децата во нашата колекција. Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.