Цитира живот - животна мудрост

Кај нас ќе ги најдете најубавите цитати, изреки и мудрости за животот, како и убавата мудрост, подредени по азбучен ред и јасно претставени за вас. Цитатите што ги најдовме за животот се исто така идеални како честитки за роденденски честитки и за е-пошта за честитки или пораки на Whatsapp.

Цитати за животот - животна мудрост

Прелистајте низ нашиот преглед на убави цитати за животот. Прочитајте убава мудрост од разни автори од различни епохи.

 • Цитати за животот и мудроста
  Цитати за животот и мудроста - © Алијанса / Adobe Stock

  Но, мојот живот, секој момент од овој живот, што и да ми се случи во иднина, веќе нема да биде бесмислен и залуден како порано; се здоби со несомнено значење: лежи во доброто што сум во состојба да го ставам во секој момент од мојот живот. Лав Толстој

 • Сите силни луѓе го сакаат животот. Хајнрих Хајне
 • Сите човечки работи не траат вечно, но секогаш се потпираат од првиот почеток додека не го достигнат својот конечен крај, особено човечкиот живот. Мигел де Сервантес Сааведра
 • Сè во животот има своја цена; дури и работите што замислувате дека ви се дадени. Теодор Фонтане
 • Целиот живот е борба на поединецот со универзумот. Кристијан Фридрих Хебел
 • Ништо не е важно за мојот живот и моите судбини. Ефектите од мојот живот се бесконечно важни. Јохан Готлиб Фихте
 • Однесувајте се како празник во животот. Храната се носи наоколу и доаѓа до вас: посегнувате по себе и ја земате со пристојност. Пренесен е: не го задржувате назад. Сè уште не ви дошол: ја потиснувате вашата желба и чекате тивко додека не дојде до вас. Така направете им на вашите деца, сопругата, чесните места и богатството, и вие ќе бидете придружник на боговите на трпезата. Епиктет
 • Целата тајна за продолжување на животот не е да се скрати. Ернст Фрајхер фон Фејхтерслебен
 • Тоа е големата правда на создавањето што секој си создава услови за своето идно постоење. Густав Теодор Фехнер
 • Ивотот се состои во движење. Аристотел
 • Секој живот е бајка напишана од Божја рака. Ханс Кристијан Андерсен
 • Lifeивотот не му се допаѓа и не е милостив или поволен за некој ако го сфати премногу сериозно. Франк Ведекинд
 • Lifeивотот нема поголема вредност отколку што ние му ја даваме. Лудвиг Анзенгрубер
 • Lifeивотот е она кон што се стремат најневеројатните држави. Антоан де Сент-Егзипери
 • Lifeивотот е потрага од ништо во нешто. Кристијан Моргенштерн
 • Lifeивотот е планина; сè додека одите нагоре, можете да го видите самитот и да се чувствувате среќни. Но, ако сте на врвот, одеднаш ја гледате бездната и крајот, имено смртта. Бавно е по угорница, но брзо по удолница. Гај де Мопасант
 • Lifeивотот е мост на воздишки над прилив на солзи. Филип Jamesејмс Бејли
 • Lifeивотот е комедија за мислителот и трагедија за оние што се чувствуваат. Хипократ
 • Lifeивотот е болест и единствената разлика меѓу луѓето е во тоа што тие се наоѓаат во различни фази на оваа болест. Georgeорџ Бернард Шо
 • Ивотот е уметност во која премногу често останува дилетант. За да постигнете мајсторство, треба да ги истурите срцето и душата. Кармен Силва
 • Ивотот е трагедија во која некое време седиме како гледачи, а потоа ја играме својата улога. Jonонатан Свифт
 • Lifeивотот е неволно патување, експеримент. Патување на духот низ материјата, и бидејќи духот е патник, се патува во дух. На овој начин, некои души живееле поинтензивно, опсежно и бурно во созерцание од другите во надворешниот свет. Фернандо Песоа
 • Lifeивотот е краток, помалку заради краткото време што трае, но заради тоа кратко време скоро и да немаме време да уживаме во него. Jeanан-quesак Русо
 • Ивотот е сон чиј сон е убов. Haveе живеете кога сте сакале. Алфред де Мусет
 • Lifeивотот не е ниту задоволство ниту болка, туку сериозна работа на која сме доверени и што мора да ја водиме и да ја оствариме за нашата слава. Чарлс Алексис Анри Клирел де Токвил
 • Lifeивотот е како вешто вадење на заб. Секогаш мислите дека вистинската работа треба да биде на прво место сè додека одеднаш не видите дека сè е готово. Ото Принц фон Бизмарк

Lifeивотот ќе биде она што јас го правам од него. Ромен Роланд

 • Суштината на животот лежи во движењето што го пропагира. Анри Бергсон
 • Подгответе се за фактот дека можете да живеете и долго и кратко. Епихарм
 • Lifeивотот на повеќето луѓе е обликуван на начин што тие не можеле ни да го замислат. Ричард Роте
 • Livedивееше долго, кој живееше добро. Томас Вудроу Вилсон
 • Првата половина од нашиот живот е расипана од нашите родители, а втората половина од нашите деца. Кларенс Дароу
 • Историјата на човечкиот живот обично е поделена на три главни дела: нивните глупости, нивните радости и нивната среќа или несреќа. Кристоф Кафнер
 • Филозофите треба да сфатат дека не станува збор за самиот живот, туку дека тој е добар и среќен, поточно, не е премногу лош и несреќен. Iaакомо Леопарди
 • Не можете да го продолжите, проширите, само да го продлабочите животот. Горч Фок
 • Постојат само три настани за луѓето: раѓање, живеење и умирање. Но, тој не забележува кога е роден. Тој страда кога ќе умре. И тој заборава да живее. Jeanан де Ла Брујер
 • Нема ништо поедноставно, но исто така и ништо помирно, од нашиот живот. Каролин Филипинска бароница де ла Моте-Фуке
 • Има нешто убаво, славно, возвишено во животот! ЕТА Хофман
 • Наша работа е да ги обликуваме нашите животи. Чарлс-Фердинанд Рамуз
 • Доаѓа еден час за секого, кога со чудење се прашува: Како живееш! А сепак живеете! Фридрих Вилхелм Ниче
 • Не прашувај што ти дава животот, прашај што даваш. Алфред Адлер
 • Уживајте во вашето битие повеќе од вашиот начин на постоење, а најмилиот предмет на вашата свест е самата оваа свест! Jeanан Пол
 • Надежта и стравот се животната сила што го одржува нашето срце во движење и во секој момент на страст треба да сметаме на оваа промена. Лудвиг Тик
 • Не знам што може да биде тоа, вечен живот. Но, оваа, оваа, е лоша шега. Волтер
 • Во денешниот живот светот им припаѓа само на будалите, грубите и зафатените. Правото на живот и на триумф се стекнува денес со скоро истите постапки што се користат за да се добие ментален азил: неможност за размислување, неморал и прекумерна возбуда. Фернандо Песоа
 • Lifeивотот не е како во басните. Не секој дел има свој римарен заклучок. Теофил Гатиер
 • Ако животот е несреќен, тешко е да се издржи; ако е среќно, страшно е да го изгубиш. И двајцата излегуваат исто. Jeanан де Ла Брујер
 • Lifeивотот е најголемото добро на животот! Фридрих Шилер

Зар не ни е даден живот за да можеме да станеме побогати по дух, дури и кога надворешните појави мора да страдаат? Винсент ван Гог

 • Ниту еден живот не е толку тежок, така што начинот на кој го земате не може да го олесни тоа. Елен Глазгов
 • Ниту еден убав живот не се наоѓа ако го разложите на денови и часови. Вилхелм Мулер
 • Затоа, убаво да ги прифатиме овие години како подарок, бидејќи воопшто треба да гледаме на целиот наш живот и да ја препознаваме секоја година што ја додаваме со благодарност. Јохан Волфганг фон Гете
 • Liveивејте како што сакате кога ќе умрете / сакате да сте живееле. Кристијан Ферхегот Гелерт
 • Lifeивотот дише во иднина. Пјер Леру
 • Ивотот е уметност да се извлечат правилни заклучоци од погрешни претпоставки. Самуел Батлер
 • Lifeивотот прави и страда. Колку повеќе знаете некоја личност, толку е подлабоко и неговото емотивно страдање. Освалд Шпенглер
 • Уметноста на живеење се состои во доведување на вашата сопствена природа во хармонија со вашата работа. Луис Понсе де Леон
 • Не може да се оди на море без да се знае каде и ниту може да се живее без да се знае за што. Лав Толстој
 • Треба да се голтка животот во сета своја полнота и убавина, без да се фокусираме на деталите. Деталите се секогаш злобни. Оскар Вајлд
 • Не треба да се плаши од смрт, но тој никогаш нема да започне да живее. Маркус Аврелиј
 • Не се подготвувај да живееш до сто години. Затоа што колку може да биде близу вашиот крај! Но, сè додека живеете, сè додека е во ваша моќ - бидете добри! Марк Аурел
 • Мојот живот е сличен на чекорот на планинарот преку снегот: ја означува патеката, но не ја обојува. Карл Лудвиг фон Кнебел
 • Заради сивата коса и брчките, не смеете да мислите дека некој живеел долго. Тој не живееше долго, тој беше само таму долго време. Луциј Анаус Сенека
 • Нашиот живот е река што се излева во морето, што се нарекува умирање. Хорхе Манрике
 • Презирајте го животот за да уживате во него! Jeanан Пол
 • Може да се разбере животот наназад; но мора да го живееш напред. Сорен Киркегор
 • Зошто сега го гледате во младоста животот што го имате уште пред вас, толку неопределено долго? Затоа што треба да имате простор за неограничените надежи со кои го населувате. Артур Шопенхауер
 • Никој не успева случајно да води мудар начин на живот. Сè додека живее, мора да се научи како да се живее. Луциј Анаус Сенека
 • Ако знаете живот, ве молам дајте ми ја неговата адреса. Lesил Ренард
 • Колку е смешен и несветски тој што се прашува за нешто што се случува во животот. Маркус Аврелиј
 • Мислиме дека сме живи, но во реалноста работиме само да не умреме. Сали Продхом
 • Lifeивотот бара сила и храброст, може да седне на престолот, да живее во колибата или да моли за леб на камен-темелникот. Фридрих Максимилијан фон Клингер

Среќни сме што додаваме нови цитати во нашата колекција на цитати за животот и мудроста.  Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.