Цитира убавина

Кај нас ќе ги најдете најубавите цитати, изреки и мудрости за убавината и убавите, подредени по азбучен ред и јасно претставени за вас.

Цитати за убавина и да се биде убава

Цитатите што ги најдовме се идеални и како текст за докажување на loveубов или за пораки на Whatsapp.

Цитати за убавина
Цитати за убавина - © Дан Раси / Adobe Stock

Прелистајте низ нашиот преглед на волшебни цитати за убавината и убавото од различни автори од повеќе епохи:

 • Само тоа е навистина убаво, што после многу години сè уште се појавува како што се појави на првиот ден. Јозеф Игнација Кражевски
 • Сè што е убаво ве тера да бидете жедни за уште посовршена убавина и совршенство. Кристијан Моргенштерн
 • Убавото е исто толку корисно колку и корисното. Можеби повеќе. Виктор Иго
 • Убавото не е ништо повеќе од прекрасна предрасуда. Теокрит
 • Моќта на убавото лице, какво разгорување за мене! Ништо на светот не ми го дава истото задоволство. Микеланџело
 • Убавината е најсакана Кога не знае колку нè задоволува. Едуард Хајнрих Го
 • Убавината е цвет на доблеста. Хрисип
 • Убавината е застрашувачка и мистериозна работа. Фјодор Михајлович Достоевски
 • Човечката сензуалност е облагородена со убавото. Кристијан Оезер
 • Постои убавина која никогаш не се губи затоа што е повеќе убавина на душата отколку на формите. Julулиус Роденберг
 • Во убавото, идејата триумфира над материјата, во грдата материјата преовладува над идејата. Карл Лудвиг Шлајх
 • Дали сум јас виновен ако боговите и даваат на убавината поголема моќ од мудроста? Перикле
 • Секоја убавина пропаѓа, која не е издигната од благородноста на духот, од пријателството на ликот. Луис Ото-Петерс
 • Секој концепт на духовна убавина е поглед во суштината на божеството. Мојсеј Менделсон
 • Физичката убавина е одлично препорачко писмо кога се работи со луѓе, но ништо повеќе. Мари Шарлот Хенсел
 • Машката убавица успева поретко кај уметниците, можеби затоа што е навистина поретка. Георг Форстер
 • Прекрасниот глас е повеќе волшебен од самата убавина; Првиот го украсува телото; тоа е силата на душата. Јохан Готфрид фон Хердер
 • Моралната и природната убавина се чувствуваат повеќе од разбрана. Дејвид Хјум
 • Погледнете двапати за да видите правилно. Погледнете само еднаш за да ја видите убавата. Анри-Фредерик Амиел
 • Сè што ја смирува душата е убаво. Фридрих Науман
 • Сè ми е убаво, тоа е она што сака да биде на не вознемирувачки начин. Карл Гуцков
 • Она што е убаво е она што е шармантно и возвишено во исто време. Август Вилхелм фон Шлегел
 • Значи, убавината не е ништо друго освен слобода по изглед. Фридрих фон Шилер
 • Убавината го совладува целиот гнев. Јохан Волфганг фон Гете
 • Убавината ги исполнува очите, но често ги остава празни устата и стомакот. Фридрих Мулер
 • Убавината е естетска, практична и корисна. Платон
 • Убавината е најдоброто препорачко писмо. Аристотел

Убавината е совршена хармонија на сетилното со духовното. Франц Грилпарзер

 • Убавината е непријатен подарок. Ја прави за theубената мила и кога ќе избега, тоа го остава тажен и празен. Јохан Готфрид фон Хердер
 • Убавината е природно богатство. Платон
 • Убавината е отворено писмо со препораки што однапред ги освојува срцата за нас. Артур Шопенхауер
 • Убавината е дух кој има сензуално тело. Бетина фон Арним
 • Убавината е само површна, но е вредно богатство кога сте сиромашни или немате смисла. Кен Хабард
 • Како таква, убавината може да постои само кога се гледа со одреден степен на имагинација. Хајнрих Мартин
 • Убавината е во окото на очевидец. Тукидид
 • Убавината се купува само од изгледот на познавачот, а не е приврзана за правата на фалењето на продавачот. Вилијам Шекспир
 • Да се ​​биде убав не е состојба, туку чин, активност. Роберт Хамерлинг
 • Ако жената ја препознава убавината на друга, може да се заклучи од ова дека таа се смета себеси за поубава. Jeanан де Ла Брујер
 • Колку убавина прима срцето низ очите! Леонардо да Винчи
 • Каде и да најдам убавина, ја ценам, и било да е од каква било. Кристијан Дитрих Граб
 • Присуството на повисок и навистина духовен елемент нужно припаѓа на совршената убавина. Ралф Валдо Емерсон
 • За совршенство на убавото, неопходна е интеракција на интуиција, чувство и мисла. Мориц Кариер

Среќни сме да додадеме понатамошни цитати, изреки и мудрост за убавината во нашата колекција. Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.