Мудрости и афоризми за собирање цитати

Цитат е буквален пасус од текстуален материјал или упатување на многу специфичен пасус. Други видови медиуми, како што се музика и слики, исто така може да се користат како понуди.

Кои се наводниците?

Познати зборови обично се користат како позната изрека, мудрост или мон мон. Пример: „Бог ми дава спокојство да прифаќам работи што не можам да ги менувам, храброст да менувам работи што можам да ги променам и мудрост да разликувам една од друга“ (Рајнхолд Нибур) или „Секој има глупави мисли, но мудриот молчи го “(Вилхелм Буш).

За што се користат цитатите?
Цитати - © Дан Раса / Adobe Stock

Исто така, постојат голем број пасуси, на пример од Библијата, кои се силно закотвени во употреба на нормален јазик, така што тие ретко се перципираат како цитати.

Во принцип, цитатите се поткрепуваат со литературна референца и упатување на изворот, така што авторот и специфичниот текст се издвојуваат. Во принцип, понудата не смее да се менува, но намалувањата се можни ако не го нарушат значењето.

Буквален цитат

Буквална понуда, во смисла на регулатива и содржина, мора целосно да одговара на реалниот текст и интерпункцијата. Пример: „Централната слика за машкото его е херојот“. Ова потоа се идентификува со симболи за извршување. Цитат во средината на зборот е означен со половина наводници.

Зборовните цитати можат да се користат само ако изјавата не е значајна само од аспект на содржината, туку и од нејзината формулација. Аналогното позајмување (изговор) многу често се идентификува со името на авторот и се пишува мал додаток како што се: „Во согласност со“ или „Врз основа на“.

Сите цитирани пасуси исто така мора да бидат дополнети со јасна референца на изворот. Како по правило, буквалните цитати треба да се користат умерено во термин и подобро е да се користат свои формулации.

Цитат и авторско право

Употребата на цитати е предмет на законот за авторско право и е дозволена само под одредени услови, без да се побара дозвола од авторот или да им се исплати каква било награда. Причината за ова е што цитатите служат за научниот и културниот развој на јавноста. Во науката, еден цитат го има своето најголемо и најважно значење, затоа што научниците секогаш зависат од користењето на работата на други луѓе, така што, на пример, се спречуваат непотребните повторувања. Научниците работат во најголем дел на искуството на нивните претходници.

Што е афоризмот?

Првиот афористичар бил Хераклит од Ефес. Првото дело, кое главно се состоело од афоризми, биле важните списи на Хипократ, кои, сепак, доаѓале од повеќе автори. Пристапите на медицинската настава се запишани во афористичка форма. Книжевно-филозофскиот жанр дојде многу подоцна.

Афоризмот, исто така, има многу долга традиција во германските јазични земји и е од големо значење. Познати луѓе како Георг Кристоф фон Лихтенберг, Јохан Волфганг фон Гете, Артур Шопенхауер, Франц Кафка и многу други го развија афоризмот.

Зборот афоризам потекнува од античките Грци и го има следното значење:

1. Краток стил
2. Како пристап на медицинска настава
3. Како дефиниција и разграничување

Афоризмот е, така да се каже, единствена мисла, која може да се состои само од една реченица или најмногу од неколку реченици. Во повеќето случаи, тој формулира многу посебен увид со реторичка уметност како општо мото. Зашилените цитати и крилестите зборови не се сметаат за афоризам во книжевните студии.

Цитати по предмет

Цитати од автори

Зошто користите понуда?

Цитатите се пренесуваат мудрости и се користат за да разјаснат што точно мислите под одредени работи. На пример, на свадба е многу добро да цитирате познат поет или антички филозоф кој запишал неколку зборови за бракот. Бидејќи обично ни дава чувство за тоа колку се бесконечни овие мисли и нè потврдува во надеж дека би го доживеале токму тоа.

Дури и на роденденски забави или при раѓање, неколку цитирани зборови никогаш не се на место. Како оној од Jeanан Пол, кој рече: „Во природата, нема радост толку возвишен допир, како радоста на мајката за среќата на своето дете.“ Таквите цитати секогаш ги допираат нашите срца, сакале или не. Ние неизбежно ги чувствуваме чувствата и мислите што се изразени во такви изреки.

Добро поставената мудрост е исто така добро прилагодена за искажување на сопственото мислење. Во дискусијата практично добивате трето мислење од некој кој бил толку познат или познат што неговите зборови се уште се важни и се зачувани дури и до денес.

Цитатите треба да ни ги објаснат работите, да потврдат нешто, да ни пренесат информации, искуства и морал.

 

Дали имате желба или идеја кои цитати треба да ги вклучиме тука?

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.