Punë anësore për fëmijët dhe adoleshentët

Nëse fëmijët kanë një dëshirë të veçantë që nuk përmbushen lehtë, ata gjithashtu marrin idenë për ta financuar atë vetë. Edhe fëmijët e shkollave fillore punësuar në gjyshe, fshij oborr dhe të shikojnë përpara për një euro përveç para xhepi. Nga ana tjetër, sigurisht që nuk ka asgjë të keqe dhe madje edhe fëmijët që komentojnë pastrimin e dhomës së fëmijëve në shtëpi me "Punën e fëmijëve është e ndaluar" papritmas janë zhvendosur vullnetarisht nga perspektiva e parave xhepi.

Kur mund të pranojnë fëmijët një punë me kohë të pjesshme?

Pyetja nuk është vetëm, kur mundeni, por gjithashtu, kur ju lejohet? Natyrisht, është gjithmonë rreth aktiviteteve të vogla që janë të përshtatshme për moshën dhe nuk çojnë në ndonjë punë të shterur.

Babysitter lexon historinë e gjumit
A janë punë me kohë të pjesshme të dobishme për fëmijët?

Megjithatë, kur fëmijët rriten, ata gjithashtu dëshirojnë të marrin një punë të duhur studentore dhe pastaj çështja e asaj që lejohet është me të vërtetë e përditësuar.

  • Nëse fëmijët nuk janë ende 13 vjeç, atyre nuk u lejohet të punojnë sepse "Ligji për Mbrojtjen e të Rinjve" e rregullon atë
  • 13- ose 14 vjet mund të fitojnë disa para me lejen e prindërve të tyre, përveç nëse kjo është një punë e lehtë, që nuk do të ndikojë negativisht në performancën e shkollës
  • megjithatë, të rinjtë e moshës vjet 15-18 mund të ketë deri në 8 orë në ditë duke punuar, por aktivitete jo të rënda, të rrezikshme ose të dëmshme në ngrohjes apo zhurma

Ajo që fëmijët meritojnë nga vitet 13, ata nuk do të paguajnë taksat për aq kohë sa të ardhurat nuk kalon shumën prej 450 euro në muaj. Sidoqoftë, prindërit duhet të sigurohen që "punëdhënësi ose klienti" i siguron rregullisht ato me sigurim të njëhershëm.

Jo vetëm vajzat por edhe djemtë janë shumë të dobishëm në këtë moshë. Ata duan të ndihmojnë njerëzit e moshuar të bëjnë pazaret ose të shkojnë për një shëtitje me ta. Gjithashtu duke u kujdesur për fëmijët më të vegjël ose duke kryer gazetat është një aktivitet i praktikuar shpesh për adoleshentët. Midis viteve 13 dhe 15 ata lejohen ta bëjnë këtë për dy orë në ditë, por vetëm deri në orën 18 të mbrëmjes.

Cilat përparësi kanë një punë anësore për fëmijët?

Nëse fëmijët dhe adoleshentët bëjnë kontaktet e tyre të para me botën e punës, kjo mund të ketë rezultate pozitive.

Përveç parave të vogla xhepi që ata fitojnë, ata gjithashtu mund të shohin se çfarë është sikur të kenë një angazhim për njëri-tjetrin. Dhe nëse ka para për këtë, ata gjithashtu mësojnë se si të punojnë për të. Kjo mund të jetë me ndikim për trajtimin e mëvonshëm të parave.

Gjithashtu, përgjegjësia që ata marrin në punë mund të jetë shumë udhëzuese. Fëmijët më të moshuar ose adoleshentët mund të zbulojnë se çfarë interesash profesionale kanë përmes një pune të tillë me kohë të pjesshme ose verore. Fëmijët që mësojnë të punojnë gjithashtu mësojnë se sa e rëndësishme është koha e lirë.

Arsyet që flasin kundër një pune

Sigurisht që mund të jetë gjithashtu një disavantazh nëse fëmijët ndjekin një punë anësore. Prindërit duhet patjetër të ndërhyjnë nëse fëmijët neglizhojnë shkollën ose familjen përmes punës me kohë të pjesshme. Nëse ata mund të gjenden vetëm aty ku punojnë, kjo mund të jetë gjithashtu një tregues i mospërputhjes në shtëpi.

Sidoqoftë, prindërit duhet ta ndalojnë punën nëse fëmija është fizikisht i rraskapitur dhe vetëm duke varur me lodhje ose duke treguar ndryshime mendore. Marrja e parave është gjithashtu e këndshme për studentët, por jo kur paratë çojnë në një ndryshim në sjelljen e konsumatorit.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.