Ushqimi organik Ushqim dhe pije

Shumë probleme metabolike dhe pasojat e tyre janë një shenjë e mënyrës sonë moderne të jetës. Ata që duan ta shmangin atë, i kushtojnë vëmendje një ushtrimi të mjaftueshëm, kohën për relaksim dhe një dietë të ekuilibruar, sigurisht përmes ushqimit organik.

Ushqimi organik dhe roli i saj në të ushqyerit

Në rastin e fundit, ushqimi organik luan një rol të rëndësishëm. Ata sigurojnë trupin me vitamina vitale, minerale dhe substanca vitale që nuk mund ose vetëm pjesërisht të prodhojë vetë.

Ushqim organik nga shtëpia
Ushqimi organik ka dy shije të shijshme

Këto, nga ana tjetër, e kundërsulmojnë mbi acidifikimin e trupit të shkaktuar nga stresi, tendosja fizike dhe mendore ose mungesa e stërvitjes, dhe ndihmojnë për të mbajtur qelizat që funksionojnë më gjatë.

Ndër të tjera, studime të ndryshme shkencore mbi shkaqet e zhvillimit të osteoarthritis tregojnë se përzgjedhja në shënjestër e ushqimit organik me cilësi të lartë përdoret për parandalim.

Ushqimet organike mund të jenë ato produkte përbërësit e të cilëve vijnë nga bujqësia organike. Termi ushqim organik mbrohet me ligj brenda Bashkimit Evropian.

ushqimit organik

Produktet organike nuk trajtohen me pesticide, plehra artificiale ose llum të ujërave të zeza dhe nuk janë të modifikuara gjenetikisht. Fertilizimi dhe kontrolli i dëmtuesve kryhen ekskluzivisht me mjete organike, për shembull me hithër.

Për produktet shtazore, të cilat mund të mbajnë termin ushqim organik, zbatohen rregulla adekuate. Kjo kërkon një mirëqenie të kafshëve, e cila është e rregulluar në Rregulloren Organike të KE të 2007. Antibiotikët nuk duhet të përdoren në mënyrë preventive, por vetëm në raste individuale. Në përgatitjen e ushqimit nuk disponohet me rrezatim jonizues. Aditivët siç janë ngjyrat dhe konservuesit përdoren fort në prodhim.

Kush dëshiron të blejë ushqim organik, zgjedh ato produkte që janë shënuar me një bio-vulë. Kjo u prezantua në Gjermani në vitin 2001. Ai garanton origjinën ekologjike të përbërësve.

Ushqimi organik mund të blihet në dyqanin e ushqimit të shëndetshëm ose në dyqanin e ushqimit të shëndetshëm

Përveç kësaj, shumë fermerë organikë ofrojnë shitje të drejtpërdrejta nëpërmjet një dyqani në fermë. Disa prej tyre gjithashtu i shesin prodhimet e tyre nëpërmjet internetit, duke furnizuar supermarkete rajonale, restorante ose konsumatorët përfundimtarë.

Lëngje organike dhe Bionade si ushqim organik
Ushqim organik për shëndetin tuaj

Ushqimet që ofrohen si ushqim organik nuk duhet domosdoshmërisht të jenë ushqim organik pasi prodhuesi nuk duhet të plotësojë të gjitha kërkesat e Rregullores së Bujqësisë Organike të KE-së. Sidoqoftë, ofruesit kanë të ngjarë të jenë të interesuar në standarde të larta të cilësisë.

Kompanitë më të vogla që prodhojnë produkte biologjike shpesh heqin dorë nga etiketa organike sepse sasia e produktit dhe kostoja e aplikimit do të ishin jashtë proporcioneve. Shumë cirk hobby janë gjithashtu të interesuar në kultivimin organik të frutave dhe perimeve.

Megjithatë, ekologjia nuk lidhet vetëm me cilësinë e produkteve, por edhe me qëndrueshmërinë. Kate përfitojnë nga përpunimi ekologjik. Në kultivimin konvencional përdoren pothuajse vetëm plehrat artificiale, të cilat duhet të rrisin dukshëm prodhimin e frutave.

Ajo mbikëqyr, megjithatë, se gjatë viteve të shfrytëzimit është operuar. Tokat rrjedhin jashtë, ata vështirë se përmbajnë ndonjë ushqyes vital për një mikroklimë të shëndetshëm dhe për furnizimin e bimëve. Në veçanti, magnezit mineral humbet për ta. Por ju fekondoni gjithnjë e më shumë me kalium.

PH del jashtë bilancit. Në një moment në jetën e tillë të tokës nuk është më e mundur. Në bujqësinë organike, nga ana tjetër, i kushtoni vëmendje një ekuilibri mes lëndëve ushqyese. Nëse është e nevojshme, ri-fekonduar. Rendimenti është shpesh më i ulët se në kultivimin konvencional. Kate mund të përdoren për shumë vite.

Kur është fjala për qëndrueshmërinë, shpenzimet e transportit për ushqim gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm. Ata që blejnë produktet e tyre në zonë kontribuojnë në mbrojtjen e mjedisit. Përveç kësaj, ju do të keni mundësi të blini kryesisht perime sezonale në fermerët organikë përreth qosheve.

Këto janë plotësisht të pjekura gjatë korrjes, ndërsa ushqimet konvencionale shpesh korrren shumë herët për të mbijetuar pa dëmtuar udhëtimin e gjatë. Përmbajtja e lëndëve ushqyese të ushqimeve organike nga rajoni duhet të jetë shumë herë më e lartë sesa me produktet ekzotike.

Prodhimi konvencional i ushqimit është më i lirë dhe më pak kohë në krahasim me bujqësinë organike dhe mirëqenien e kafshëve. Kjo mund të demonstrohet, ndër të tjera, qëndrimi i kafshëve të therjes. Pa përdorimin parandalues ​​të antibiotikëve, humbja totale e sëmundjes mund të ndodhë.

Ushqime të shëndetshme me vitamina
Ushqim organik

Ata që përmbahet nga përdorimi i hormoneve të rritjes, duhet të ushqehen më gjatë kafshët. Kur mjetet natyrore përdoren për të trajtuar sëmundjet, shpesh zgjat më shumë për të punuar. E fundit por jo më pak e rëndësishme, rendimenti i lartë nuk mund të merret nga një tokë e përpunuar organikisht. Të gjithë këta faktorë ndikojnë në çmimet e ushqimeve organike.

Ushqimi organik duhet të jetë më i shtrenjtë në krahasim me produktet konvencionale, në mënyrë që fermeri organik të jetë ekonomikisht i qëndrueshëm. Edhe pse shumë konsumatorë tani i kushtojnë vëmendje origjinës së ushqimit, shumica e tyre preferojnë çmimet e ulëta zbritje.

Në pak raste aspektet financiare shkaktojnë blerjet e lira. Përkundrazi, është zgjedhja e pamenduar e produkteve në të cilat sasia vjen së pari. Kjo jo vetëm ka efekte negative në ekzistencën e fermerëve organikë. Gjithashtu shëndeti i individit dhe i natyrës vuajnë. Çdo person duhet të japë një kontribut aktiv në mirëqenien e tyre dhe të kontribuojë në qëndrueshmërinë e botës sonë.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.