Orkide Care - Si të rriten Orkide e tyre Shtëpia e bimëve

Orchids ose Orchidaceae quhet një shumë popullor dhe përhapur rreth bimëve botërore.

Kujdesi i duhur orkide

Orkide janë vetëm pas familjes daisy, të ashtuquajturit Asteraceae, grupi i dytë më i madh në rangun e bimëve bedecktsamigen.

Shmangni gabimet në kujdesin e Orchids
Kujdesi orkide ideale

Ata konsiderohen veçanërisht të bukur. Për këtë arsye, orkidi është mbretëresha midis bimëve për shumë dashamirë lule.

Biodiversiteti i orkidit është i madh. Gjithsej ka deri në specie të aprovuara nga 30.000. Teksti në vijim përshkruan disa këshilla dhe truket për kujdesin dhe trajtimin e mirë të orkids. Ajo gjithashtu diskuton se cilat gabime kujdesen orkide shpesh e bëjnë.

Në thelb, orkida është një bimë shumë e lehtë për t'u përdorur, që nuk është shumë e kërkuar.

Megjithatë, ka disa gabime që mund të bëhen në kujdesin e orkidit. Kështu që kjo nuk ndodh dhe orkidët ndjehen mirë, teksti në vijim ofron informata se si ta bëni atë të drejtë.

Si mund të promovohet rritja e orkidsit?

Rritja e orkidit mund të promovohet në mënyrë optimale me kushtet e kuadrit të drejtë. Kjo përfshin blerjen e një tenxhere bimore të përshtatshme për orkide. Këtu, madhësia e tenxhereve është vendimtare. Ju lutemi sigurohuni që tenxhere për orkidin tuaj është e një madhësie të përshtatshme të përshtatshme për uzinën.

madhësi pot

Kjo do të thotë se tenxhere orkide nuk duhet të jetë shumë e madhe. Sfondi për këtë është se tenxhere bimore e orkide jep stabilitet. Sidoqoftë, në një tenxhere shumë të madhe, ky qëllim nuk mund të përmbushet. Në rastin më të keq, orkidi nuk mbështetet siç duhet për shkak të tenxhereve të mëdha. Megjithatë, kjo është e nevojshme në mënyrë që lulja të rritet në mënyrë optimale. Në këtë rast, më shumë hapësirë ​​do të thotë më shumë rritje, por e kundërta. Dënohet bimë nëse bleni një tenxhere shumë të madhe.

Shpesh, ky gabim është bërë dhe justifikuar nga fakti se bimë është ende në rritje dhe kjo është parashikuar tashmë në fillim. Megjithatë, kjo do t'i japë bimës tuaj një kuadër të rëndësishëm për rritje. Një orkide që nuk merr stabilitet në tenxhere nuk do të rritet mirë. Prandaj, ju lutemi të kontaktoni për një tenxhere më të vogël. Vetëm atëherë rrënjët e orkidit mund të kenë mundësi për të ankoruar veten në mënyrë optimale.

Përveç kësaj, tenxhere të vogla janë të përshtatshme përsa i përket ujit të derdhur. Në këtë pikë, duhet të theksohet se orkidët nuk u pëlqejnë vëllime të mëdha uji. Prandaj është ideale për një tenxhere të vogël në të cilën mbillni orkidën tuaj dhe të cilën rregullisht e ujit me një sasi relativisht të vogël të ujit. Kështu që ju mund t'i shpëtoni vetes problemet që do të lidhen me një tenxhere të madhe.

sasia e ujit

Për shembull, një nga këto probleme është se kur sasia e ujit është e lartë, orkida nuk mund ta thithë plotësisht ujin. Uji pastaj shkon në mbjellës. Si rezultat, rrënjët e bimëve janë në mënyrë të pashmangshme të lagësht përgjithmonë. Nëse ky kusht nuk zbulohet në kohë, bimë sëmuret. Kjo manifestohet në faktin se rrënjët kalb. Kjo gjendje është kritike për orkidin. Në këtë kohë, ajo nuk mund të sigurojë veten me ushqyesve të nevojshme. Nëse ky kusht nuk njihet, fabrika mund të vdesë. Kjo duhet të shmanget me çdo kusht. Ju lutemi gjithnjë sigurohuni që të mos ketë ujë në tenxhere.

Gabimet më të shpeshta në kujdesin e orkide

  1. Bimësia është derdhur mbi - shumë ujë

Ashtu si çdo fabrikë tjetër, orkide kanë nevojë për ujë për të jetuar. Megjithatë, për shkak se orkidët kanë gjethe që nuk mund të japin ujë shumë për shkak të pronave të tyre specifike, doza e duhur është thelbësore.

Këshilla për kujdesin e orkids
Si mund të kujdesen për orkidat e mia të luleve?

Pasi rrënjët janë restauruar plotësisht, uji i mbetur duhet të hiqet. Përndryshe, fabrika kërcënohet me vdekje. Prandaj, rreziku i përdorimit të uzinës është shumë më i madh se rreziku i tharjes së bimëve. Për shkak të karakteristikave të tij, orkidi mund të jetojë shumë mirë pa ujë për një kohë të gjatë. Prandaj hedhja e duhur është alfa dhe omega e kujdesit të orkidit.

2) Orkide nuk është një diell - diell shumë i drejtpërdrejtë

Ndryshe nga shumë bimë të tjera, orkidi pëlqen diellin, por vetëm në moderim. Orchids që janë shumë të gjata në diell, të ndjeshëm ndaj tij duke marrë pika të errëta. Kjo nuk duket e bukur dhe bima ndihet e parehatshme. Në këtë rast duhet të kërkoni një vend të ri, më të zbehtë për lule. Shumë dritë ndihmojnë orkidin, por nuk ka rrezet e diellit direkte.

3) Ajri i varfër - jo gjatë ngrohjes në dimër

Ajri në dhomë nuk duhet të jetë shumë i thatë, sepse kjo nuk i pëlqen as orkidit. Ajo preferon një ajër të ngrohtë dhe të lagësht. Për të prodhuar lagështinë, për shembull, bima mund të mbulohet me ujë. Megjithatë, kjo është vetëm një masë afatshkurtër. Njëra ka tendencë të japë ngrohjes në fabrikë në dimër duke e vendosur atë mbi një radiator. Por vetëm kjo ajër i ngrohtë dëmton orkidin, sepse zvogëlon lagështinë e nevojshme.

4) Kujdes kur prerja - rrënjët ajrore janë të rëndësishme për orkide

Një tjetër referim i kujdesit ka të bëjë me rrënjët që rrinë jashtë tenxhere. Këto nuk janë shumë për t'u parë. Megjithatë, rrënjët ajrore janë të rëndësishme për orkidin. Ata janë qendra e uzinës dhe rrjedhimisht përgjegjës për furnizimin me lëndë ushqyese. Ekziston një përjashtim: nëse rrënjët janë të kalbur ose të vdekur, ato mund të hiqen.

5) Dozimi i duhur i plehut

Orkide ka një kërkesë ushqyese relativisht të ulët. Faza e vegjetacionit e bimës është nga prilli në shtator. Vetëm në këtë kohë bima duhet të fekondohet maksimumi dy herë në muaj. Pas kësaj fekondimi nuk është më i nevojshëm dhe prandaj duhet të hiqet.

6) Mos e ndërroni shumë temperaturën

Orkideja e do zakonin. Kjo vlen edhe për lartësinë e temperaturës. Nëse temperatura ndryshon në dhomën ku jeton orkidi, nuk ndihet mirë dhe ndalon lulëzimin. Për të parandaluar këtë, duhet të keni kujdes që temperatura e dhomës të jetë përafërsisht e njëjtë gjatë gjithë vitit.

Fotot e orkids

Një klikim në një foto hap galerinë e fotove:

Keni pyetje për gabimet e kujdesit të orkidit? Dëshiron të publikosh një foto të orkidit tënd? Bisedoni me ne!

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.