Bimët në kopsht

Dizajni i kopshtit paraqet çdo kopshtar hobi me një sfidë të veçantë. Kur planifikohen parime të ndryshme duhet të merren parasysh, kështu që më vonë krijon një pamje të përgjithshme koherente.

Vëzhgoni kushtet e vendit

Ndërsa kulturat përdoren kryesisht për të siguruar familjen me fruta dhe perime të freskëta, bimët zbukuruese kanë për detyrë t'i japin pronës një strukturë dhe ta përmirësojnë atë me sy.

Shëndeti nga kopshti
Kopshti shpesh ofron më shumë se vetëm momente të qeta

Zgjedhja varet, ndër të tjera, nga shija individuale e pronarit të kopshtit. Por duhet të merren parasysh edhe aspekte të tjera në mënyrë që kopshti të mund të gëzohet me të gjitha shqisat tuaja.

Çdo specie në botën e bimëve ka kërkesat e veta për vendin, tokën dhe klimën. Para se kopshtari i hobi të takohet me seleksionimin e bimëve për kopshtin e tij, ai duhet të informojë veten rreth rrethanave. Është më e lehtë të pranohen kushtet ekzistuese dhe të kultivohen vetëm ato lloje që mund të përballen me to sesa të zgjedhin specie të sofistikuara për të imituar artificialisht kushtet e tyre të jetesës. Përveç kësaj, speciet me kërkesa të ngjashme në mjedisin e tyre zakonisht harmonizohen mirë me njëri-tjetrin.

Dhomat formë në kopsht

Xhennetet funksionojnë vetëm nëse krijohen dhoma të caktuara në to. Për këtë, kopshtari i hobi ka mundësi të ndryshme në dispozicion. Nivelet horizontale mund të krijohen duke përdorur bimë me lartësi të ndryshme shtrirjeje. Gardeni arrin ndarjen vertikale duke ngritur mbrojtje, mure ose kufij të tjerë të shtratit.

Bimët drunore luajnë një rol të rëndësishëm në dizajnin e brendshëm. Si solitaires ata mund të rritur përshtypjen hapësinore të zonave të caktuara, në grup ata kornizë foto kopsht. Ata gjithashtu krijojnë tranzicion midis niveleve të poshtëme dhe të sipërme horizontale të kopshtit.

Kultivoni bimët helmuese vetëm me kujdes

Përkundër gjithë bukurisë, jo të gjitha bimët janë të përshtatshme për kopshtin e shtëpisë. Nëse keni fëmijë ose kafshë shtëpiake, zgjidhni vetëm ato jo toksike. Këtu, kopshtari hobi duhet të jetë i vetëdijshëm që jo çdo bimë helmuese në çdo person dhe në çdo kafshë është njësoj toksik. Gjithashtu, pjesët individuale të bimëve mund të jenë të ngrënshëm, ndërsa të tjerët në të njëjtën fabrikë klasifikohen si shumë toksike. Për të shmangur rrezikun e helmimit, bimë të tilla nuk duhet të kultivohen në prani të grupeve të rrezikuara.

Do të shkonte përtej këtij artikulli për të renditur të gjitha bimët helmuese të kopshtit. Me anë të kësaj, i interesuari mund të informojë veten në faqet e internetit të përshtatshme. Vetëm bimët helmuese më të rëndësishme duhet të përmenden më poshtë, në mënyrë që larmia e tyre të bëhet e njohur.

Shmangni pemët helmuese gjethëse dhe halore në kopsht

Digitalis purpurea - ilaç - kuq i kuq
Sidomos me fëmijët, bimët helmuese duhet të shmangen në kopsht

Pemët zbukuruese kënaqin kopshtarin e hobi jo vetëm me fletën e tyre të hijshme, por edhe shpesh me lule shumëngjyrëshe dhe me fruta me ngjyra të ndezura. Pak prej tyre janë të ngrënshëm për njerëzit.

Për shembull, frytet e bishtit të rozmarisë, daphne, dardha me gjemba, holly, fletëpalosje dhe dorëzonjë janë ndër përbërësit helmues të shkurreve qumeshtit. Në robinia dhe dëmtuesit e moçalit, edhe gjethja mund të jetë toksike.

Ata që duan të shmangin bimët helmuese në kopsht, heqin dorë nga dëllinja, yewi dhe pema e ëmbël në koniferet. Gjithashtu në mesin e bimëve të lulëzuar ekzistojnë shumë bimë helmuese. Këto përfshijnë, ndër të tjera, kapelën e hekurt, cowbellin, anemoninë e drurit, zambakun e luginës, gërmadhat dhe gurët e gurit.

Vërehet përsëri se kjo listë nuk është e plotë. Palët e interesuara duhet të kërkojnë informacion të mëtejshëm.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.