Pirja e duhanit në shtatzëni Shëndeti & Foshnja

Sipas një statistikë, rreth 30 përqind e duhanpirësve ende përdorin cigare të tyre në fillim të shtatzënisë. Nga këto, gjysma e tyre arrijnë të mbajnë duart e tyre nga rrjedhjet me ngjyra të ndezura gjatë muajve të parë të shtatëzanisë. Pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë ka një ndikim të madh negativ.

Pirja e duhanit në shtatzëni - ka pasoja dramatike

Për pjesën tjetër, rreth 15 për qind, megjithatë, varësia e nikotinës përcakton aq shumë jetën e përditshme saqë ata do ta dëmtojnë me dashje fëmijën tuaj.

Pirja e duhanit në shtatzëni dëmton nënën dhe fetusin
Pirja e duhanit në shtatzëni është tabu!

Përmbajtja e parë e pelenës zbulon ngarkesën e tymit të nënës gjatë shtatzënisë

Si meconium - ose colloquially edhe si Kindspech - qorton karrigen e parë pas lindjes, e cila është excreted nga fëmija. Kjo formë është formuar tashmë nga muaji i katërt i shtatzënisë. Ai përmban qelizat e mukozës së trashë, qelizat e mukozës dhe gëlltiti lëngun amniotik, i cili mund të përmbajë gjurmë të qelizave të lëkurës dhe flokëve.

Hulumtimet gjithashtu kanë treguar se mund të zbulojë edhe ndotësit dhe metabolitëve të drogës që janë konsumuar gjatë muajve të fundit të shtatzënisë 6. Megjithatë, nuk është e mundur të bëhet një analizë e hollësishme e sasisë së tymit që nëna u ekspozua gjatë shtatëzanisë.

Abortim për shkak të pirjes së duhanit gjatë shtatzënisë

Siç pritej, mjekët dhe ekspertët këshillojnë fort kundër pirjes së duhanit gjatë shtatzënisë. Në veçanti, rritja e fetusit është e dëmtuar dhe rreziku i parakohshme ose, në rastin më të keq, abortimi rritet në mënyrë të qëndrueshme. Për më tepër, rritet rreziku i keqformimeve të tilla si gjymtyrët e prishura ose organet.

Përveç kësaj, është vërtetuar se foshnjat e lindura në pirjen e duhanit janë në mesatare 200 gram më të lehta se në një shtatzëni normale. Kjo për shkak se, si rezultat i pirjes së duhanit, enët e gjakut të nënës ngushtohen.

Kështu, furnizimi me anë të kordonit të kërthizës përkeqësohet dhe fëmija merr më pak lëndë ushqyese dhe oksigjen, e cila ka një ndikim të qëndrueshëm negativ në rritjen dhe zhvillimin e saj. Përveç kësaj, rreziku i një infeksioni të mëvonshëm ose vdekja e fëmijëve është rreth dy herë më i lartë.

Rritja e kancerit rrezikon jo vetëm me nënën e duhanit

Studimet kanë treguar se pirja e duhanit shtatzëna arrijnë 13 herë në ditë për një stings qetësues. Ekstrapoluar me kohëzgjatjen e një shtatzanie normale prej nëntë muajsh, kjo rezulton në rreth cigare 3600. Nëse madje edhe kimikatet 4000 të përfshira në tymin e cigareve, të cilat janë pjesërisht kancerogjene dhe shumë toksike, mund të jenë një gjë e keqe.

Se duhanpirësit të marrë një rrezik të rritur në mënyrë të konsiderueshme për një shumë prej kancereve në blerjen është i njohur prej kohësh. Por fëmija është vendosur në pirjen e duhanit gjatë shtatzënisë, gurin e themelit për sëmundjen e mëvonshme të kancerit. Në lidhje një studimi nga Qendra Kërkimore të Kancerit gjermane se fëmijët e nënave që kanë pirë cigare gjatë shtatzënisë, ose rreth një herë 1,5 më shumë gjasa për kanceret e fshikëzës dhe traktin e sipërm respirator. Në kancerin e mushkërive, ajo është rreth 1,7-fish dhe madje edhe trefishuar në kancerin e hundës.

Të tërhiqet plotësisht nga pirja e duhanit në shtatzëni

Pra, përfundimi mund të jetë vetëm se gratë shtatzëna duhet absolutisht të ndalojnë pirjen e duhanit. Kjo nuk vlen vetëm për foshnjën e palindur. Nëna gjithashtu do të jetë në gjendje të vërejë efektet pozitive të ndërprerjes së pirjes së duhanit pas vetëm disa orësh. Kështu, pas rreth minutave 20, mund të shihet një rënie në presionin e gjakut dhe shkallën e zemrës. Brenda tetë orëve, niveli i monoksidit të karbonit në gjak tashmë bie dukshëm. Kjo gjithashtu do të vërë re fëmijën shpejt, sepse tani ajo gjithashtu merr sasinë e mjaftueshme të oksigjenit dhe ushqyesve.

Megjithatë, kur ndalimi i pirjes së duhanit, shokët e dhomave ose shoqëruesit e jetës dhe burrat e grave shtatzëna nuk duhet të ndihen të paprekshëm. Gjithashtu, duhanpirja pasive e nënës mund ta rrezikojë fëmijën në mitër. Prandaj, familja në të cilën gratë shtatzëna qëndrojnë kryesisht pa duhan. Natyrisht, duhanpirja duhet të shmanget krejtësisht edhe pas shtatzënisë.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.