Ushqyerja e duhur për fëmijët dhe adoleshentët

Përzierja e shëndetshme për një dietë të duhur përbëhet kryesisht nga përbërja e ekuilibruar e ushqimeve të kafshëve dhe bimëve. Prodhimi optimal i energjisë është kryesisht i përbërë nga karbohidratet (50-55 për qind) të tilla si kokrra, perime, patate dhe fruta.

Ushqyerja e duhur si dhurues i fuqisë për fëmijët dhe adoleshentët

Vetëm një përqindje e vogël e yndyrës (maksimumi 30 për qind) nga yndyrnat dhe vajrat vegjetale dhe një përqindje e vogël e proteinave të kafshëve dhe perimeve (10-15 për qind) është e nevojshme.

nëna dhe vajza kanë argëtim
Ushqyerja e duhur si dhurues i fuqisë për fëmijët dhe adoleshentët

Nëse arrihet një ekuilibër natyror këtu, fëmija kujdeset mirë dhe nuk ka nevojë për ndonjë shtojcë.

Si të njohësh kequshqyerjen?
A fëmija hani në mënyrë të njëanshme, të tillë si thjesht vegjetariane, pa qumësht, me shumë mish, me ëmbëlsira dhe pasta apo kryesisht ëmbëlsira, atëherë mund të përshtatet mungesa e acideve yndyrore, elementëve gjurmë dhe vitaminave.
Në qoftë se preferohet një aromë, për shembull kripur, e ëmbël, e thartë, kjo e shurdhon ndjesinë natyrore të shijes. Prandaj, është e rëndësishme që fëmijët të përdoren për të ngrënë të paktën një meze të lehtë nga ndonjë ushqim.

Sa shpesh hani dhe sa për një dietë të duhur?

Një dietë e shëndetshme dhe optimale siguron ushqim 3-5 gjatë ditës. Të paktën një vakt i ngrohtë duhet të përfshihet. E pra, stomaku ndjen kur uri nuk lind as.

Si një meze të lehtë, ju mund të gëzojnë fruta dhe perime, disa bukë ose pasta. Për ushqime të ngrohta rekomandohet patate, oriz ngjyrë kafe, makarona, perime ose sallatë. Në mënyrë alternative ofrojnë peshq të vegjël dhe enët anësore të mishit. Si pije, ende uji, frutat dhe çajet e bimëve janë të lira. Sheqeri i pijshëm duhet të shmanget, pasi lëngjet e frutave tashmë përmbajnë një përmbajtje sheqeri prej 10 për qind.

Qumështi ka një shumëllojshmëri përbërësish të rëndësishëm. Si kalcium, fosfor, protein, zink, jod dhe vitaminë B2 dhe B1, të cilat janë veçanërisht të rëndësishme në fazën e rritjes. Nëse ka një alergji të qumështit, konsultohuni me një nutritionist.

Ushqimi i duhur për fëmijët duhet të jetë i balancuar
Vitaminat për fëmijët

Ushqimi është një çështje e natyrës

Shpesh të rriturit matin marrjen e ushqimit të fëmijës së tyre sipas zakoneve të tyre të hahet. Kujdes duhet të merret jo për t'u dhënë fëmijëve pjesë të rritur.

Trupi zakonisht merr atë që ka nevojë. Është normale që fëmijët të mos hanë të njëjtën ditë. Në varësi të moshës, llojit të trupit, trupit dhe aktivitetit fizik, dieta duhet të rregullohet individualisht.

Fëmijët e qetë dhe të imët do të mbyten me sasi të mëdha të mishit dhe yndyrës, por në vend të kësaj kanë nevojë për ushqime të lehta, pasi metabolizmi i tyre mund ta trajtojë këtë më mirë. Perimet e para gatuara dhe ushqimet e ngrohta shpërndahen më së miri në sasi të vogla gjatë gjithë ditës.

Rregullat mund të inkurajojnë kënaqësinë

Disa ritualë të thjeshtë ushqimi janë të rëndësishme për ta bërë stomakun tuaj të ndjehen mirë. Sepse një tretje e shëndetshme fillon në pickimin e parë. Për të ngrënë ne kemi nevojë mbi çdo kohë dhe pushim. Prandaj, një pushim i shkurtër para dhe pas vakt është i rëndësishëm. Shmangie si radio, televizioni, leximi ose biseda e ngazëllyer duhet të shmangen. Dhe si me ato të mëdha: "Syri ha me ty."

Extra e ëmbël është e lejuar

Preferenca për shijen e ëmbël është ndoshta i lindur, sepse edhe qumështi i nënës ka ëmbël.

Ushqimi i duhur gjithashtu lejon një ëmbël pak
Munching ëmbël pa pendim

Një ndalim total i ëmbëlsirave do të jetë i vështirë për t'u zbatuar. Edhe Piramida Ushqimore ka dhënë trajton një vend nën titullin "Shtesat", një grup ushqimesh të toleruara.

Ëmbëlsirat nuk janë të ndaluara në parim. Megjithatë, Instituti i Kërkimeve për ushqyerjen e fëmijëve (FKE) rekomandon që ju të mos merrni më shumë se 10 për qind të konsumit të përditshëm të energjisë në formën e "shtesave". Për shembull, për fëmijët 7-9-vjeçare, këto janë rreth 180 kcal ose rreth 45 gram sheqer ose gram 20 yndyre.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.