Kullë Gjigandi Arti / Hercules Shkurre - Bimët helmuese

Herkulesstaude njihet edhe me emrin Riesenbärenklau ose Bärenkralle. Claw Giant Bear vjen nga familja bimore e umbels dhe vjen fillimisht nga Kaukazi. Për herë të parë, bimë 1985 u shfaq në Evropë.

Hercules shkurre / Giant hogweed

Hercules shkurre mund të arrijë një madhësi deri në tre metra. Bishti ekzistues është errët dhe ka qime të shkëlqyera që gjenden në të gjithë uzinën.

hogweed Giant
Giant Bear Claw - MabelAmber / Pixabay

Diametri i kërcellit është dy deri në dhjetë centimetra, në varësi të madhësisë totale të bimës. Gjethet e gjelbra të hogweed gjigant në thelb kanë një gjatësi prej një metër. Lulet relativisht të mëdha zakonisht kanë një diametër prej 30-50 centimetra. Një kaçubë Hercules mund të përmbajë deri në 80.000 lule të vetme.

Periudha e lulëzimit është nga qershori deri në fund të korrikut. Lulet e bardha kanë një diametër maksimal prej 2 centimetra dhe rriten më gjerë në pjesën e sipërme. Meqenëse gjethet e bardha me flokë duken shumë të ngjashme me këmbët e kafshëve të ariut, bima është quajtur Bärenklau për këtë arsye.

Pas mbarimit të farës së frytit, bima vdes. Nëse bima nuk pjek, ajo lehtë mund të mbijetojë për disa vjet. Farat e Herkulesstaude janë shumë të germinueshme për vite me rradhë.

Shkurre Hercules nuk rritet në tokë acid. Përndryshe, ajo është shumë e pakujdesshme dhe ka nevojë vetëm për një diell të vogël për të mbijetuar prej vitesh.

Hogweed gjigande përmban të ashtuquajturat furocoumarins, të cilat shkaktojnë reaksione të lëkurës pas kontaktit të lëkurës.

Edhe një kontakt i shkurtër me gjethet mund të jetë e mjaftueshme për të nxjerrë lëkurën në mënyrë të konsiderueshme. Në raste më të këqija, madje edhe blisters mund të formojnë në lëkurë. Këto janë shumë të dhimbshme dhe lehtë të përflakur dhe mund të shkaktojnë djegie të shkallës së parë dhe të dytë.

Përveç acarimit të lëkurës, dhe blisters qajnë mund të jetë gjithashtu rezultat i ethe, probleme të qarkullimit të gjakut dhe djersitje. Këto reagime mund të zgjasin disa javë.

Kur keni ardhur në kontakt me bimë, ju duhet të lani sipërfaqet përkatëse të lëkurës në tërësi me ujë dhe sapun. Nëse ka ndodhur acarim i lëkurës, dermatologu duhet të konsultohet menjëherë në mënyrë që të përdoret trajtimi i duhur.

hogweed cepa

Në kontrast me Claw Bear Bear Gjigandi, Hogweed Meadow është vendas në Evropë. Kryesisht e gjen Claw Bear Bear në bankat dhe kanalet dhe rritet më mirë në tokë të lagësht, të lirshme. Vizualisht, të dyja bimët duken shumë të ngjashme.

Nëse bima është e re, nuk ekziston rreziku i helmimit të tij. Shpesh gjethet përdoren shpesh si kafshë. Megjithatë, kafshët nuk duhet të marrin shumë nga ajo, pasi ajo mund të shkaktojë acarim të lëkurës. Në varësi të madhësisë së bimës së re, kërcell mund të hahen të papërpunuara ose të gatuar në një komposto.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.