Shafran | Erëza gjatë gatimit

Shafran është gjithashtu i njohur si mbreti i erëzave. Jo pa arsye, sepse kjo është aroma më e shtrenjtë në botë. Ajo është marrë nga lule e bimëve "Crocus Sativus". Vetëm tre temat e vulës mund të korrren për lule.

Shafran - Spice dhe mjetet juridike më të shtrenjta në botë

Për korrjen e një kilogram shafran, nevojitet deri te bimët 200.000.

Shafran - Nga Crocus sativus
Erëzat më të shtrenjta në botë - të marra nga Crocus sativus

Meqenëse temat nuk mund të korrren me makinë, këtu shpallet punë e lodhshme manuale. Kjo është gjithashtu arsyeja për çmueshmërinë e kësaj aromë.

Shafrani ishte përmendur tashmë në mitologjinë greke. Legjenda e ka atë që Zeusi fjeti në një shtrat të këtij thesari. Legjenda të shumta spin rreth mbretit të erëza, por pronat e tyre shëruese janë të njohura dhe të vlerësuara.

Fushat e kultivimit dhe shpërndarja e shafranit

Besohet se aroma nga Kreta e lashtë u përhap në të gjithë botën. Nuk dihet një deklaratë e sigurt lidhur me vendin e origjinës. Meqenëse bimët delikate u pëlqen kushteve të veçanta klimatike, shafrani nuk mund të rritet kudo në botë.

Sot zonat më të rëndësishme në rritje janë në Iran. India dhe Greqia janë zonat kryesore të shafranit. Në një masë shumë më të vogël, erëz kultivohet në Marok dhe Spanjë. Sasitë këtu janë relativisht të vogla me rreth 1,3 ton në vit. Europa Qendrore gjithashtu mund të mburret me zonat e veta në rritje. Për shembull, shafrani Wachauer dhe shafran Pannonian kultivohen në Austri. Veçanërisht interesante është fshati i vogël i Mundit në Zvicër. Këtu, kjo aromë e çmuar është rritur në një sipërfaqe prej rreth 2.500 metra katrorë. Kur të mbjellë të korrat, i gjithë fshati vjen së bashku për të zgjedhur.

Fuqitë shëruese të shafranit - mitet dhe legjendat

Bima i atribuohet fuqive shëruese, ai ishte në Greqinë e lashtë si një mjet i provuar i fuqisë. Në antikitet thuhej se shafrani ishte i rezervuar vetëm për perënditë dhe mbretërit. Ata mbanin rroba të lyer me shafran.

Erëz është konsideruar të jetë hemostatic, revitalizimin dhe forcimin e nervave. Ngjyrat e vulave përdoren në mjekësinë tradicionale kineze (TCM), por edhe në naturopatia vendase. Përveç kësaj, shafrani konsiderohet një mrekulli bukuri. Parfum mund të bëhet nga temat e vulosjes me shtimin e aromave dhe aromave të tjera.

Bimore vlerësohet si një nuancë për shijen e saj me pak erë pikante. Përdoret me masë, i jep ushqim një prekje të veçantë dhe një ngjyrë të kuqërremtë.

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.