Shën Martin - Shën Martin | Festoni festat

Festivali i Shën Martinit të Tours do të jetë në 11. Festuar në nëntor dhe të orientuar ndryshe në shumë rajone. Sidoqoftë, historia e Shën Martinit dhe vepra e famshme - duke ndarë pallton - janë gjithandej kudo.

Fest St. Martin - tradicional dhe ende i përditësuar

11. Rastësisht, nëntori u përkujtua sepse ishte dita e shkatërrimit të Martines. Kjo ishte në vitin 397 dhe që atëherë dita është festuar në Evropën Qendrore dhe ka bërë ndryshe në varësi të rajonit.

Fenerë me ngjyra të ndezura Shën Martin
Fenerë të ndritshme Shën Martin

Nëse ne shikojmë në pas kësaj date është gjithashtu rreth 40 ditë para Krishtlindjeve dhe në fillim të Kreshmës, ashtu siç është kryer nga mesjeta, sidomos në Kishën Orthodhokse.

Ashtu si në fillim të Kreshmës në karnaval e Shën Martin dha njerëzve një mundësi tjetër, të pastra dhe të harlisur për të ngrënë para se të nesërmen 40 vetëm fare të pakta ose asgjë tjetër.

Në Rheinland është 11. Nëntori edhe fillimi i sezonit të karnavaleve. Përveç kësaj, taksat u paguan atë ditë, shpesh në natyrë dhe me patat. Kafshët përndryshe do të duhej të ushqeheshin gjatë dimrit, kështu që stoku u tkrua në këtë mënyrë dhe me të njëjtin borxh të paguar.

11. Nëntori, megjithatë, ishte gjithashtu një ditë tipike në të cilën marrëdhëniet e punës përfunduan ose rifilluan, në të cilën përfundimet e qirasë ose interesit përfunduan dhe filluan përsëri. Dita e Martinit ka qenë gjithmonë një kohë për fillimin dhe mbarimin në sferën ekonomike dhe për këtë arsye u quajt ditë interesi.

Shën Martin - Tradita dhe Moderniteti

Tradita e të ngrënit të pizës së Martinit mund të shpjegohet në këtë mënyrë, por është gjithashtu një legjendë që tregon për lidhjen me Martinsgans. Martin duhet të shugurohej një peshkop, të cilin ai nuk e donte dhe nuk u fsheh. Gjelat kanë biseduar tradhtuar vendin e tij të fshehur dhe kështu bëri të mundur që ai ende mund të jetë i shenjtëruar. Por ka edhe tregime të tjera për vakt tradicionale të patë, në Gjermani patë është shërbyer në shumicën e rajoneve me dumplings dhe lakër të kuqe.


Shën Martin këngë me shënime dhe tekst në formë miqësore me fëmijët me fletë muzikore për ngjyrosje


Për fëmijët, procesioni i Shën Martinit është një shkak për festim për një sërë arsyesh. Zhvendosjet e tilla ndodhin në shumë vende evropiane, ndonëse detajet e vogla mund të ndryshojnë në rajon. Të gjithë kanë të përbashkët, megjithatë, procesion me fenerë ose pishtarë nëpër vendin e banimit. Fenerë ose janë blerë ose shndërruar nga kopshti dhe fëmijët e shkollës vetë.

Parada janë mbajtur në fshatrat e vogla, çerdhe lokale mund të ketë procesion e tyre, e cila zhvillohet në një datë tjetër nga procesion e nxënësve nga shkolla e fshatit. Kështu që mund të ndodhë që në disa famulli dy ose tre herë mund të shihet një paradë e Shën Martinit. Nëse nuk ka artistë të mjaftueshëm për St Martin, por ajo hiqet dhe treni zhvillohet vetëm një herë.

Kalimi në Shën Martin

Në këtë procesion, njerëzit shoqërohen gjithashtu nga një Shën Martin i montuar. Kjo mbart në varësi të rajonit kostumin e një ushtari romak. Pjesëmarrësit këndojnë Martinslieder dhe shoqërohen nga grupe. Në fund të procesionit, një zjarr i Shën Martinit, i përgatitur nën mbikëqyrje të rreptë, pret zjarr, i cili ndezet kur vijnë pjesëtarët e trenit.

Fëmija me fanar për Santa Martik
Sankt Martin - Këngët Parade dhe Shën Martin-Ffeuer

Aktori Shën Martin gjithashtu do t'u thotë disa fjalë pjesëmarrësve të trenit, ndoshta për të kujtuar historinë e lypësit dhe ndarjes së palltonit. Në shumë vende, kjo skenë përsëritet gjithashtu.

Më pas, fëmijët që shoqërojnë trenin me pishtarin e tyre marrin një Weckmann, Stutenkerl Odër patat martin e bërë nga brumi i ëmbël i majave, të ndryshme në varësi të rajonit.

Lëvizjet më të mëdha në Shën Martin ndodhin në Worms-Hochheim, në Kempen në Rhein Ulët dhe në Bocholt. Këto trena janë të shpejtë duke numëruar deri në pjesëmarrësit e 6.000. Për fëmijët, Festivali i Shën Martinit është një nga festat më të rëndësishme në vjeshtë.

Ata mezi presin që në fillim dhe janë të etur për të bërë fenerë. Sigurisht, fëmijët më të vegjël marrin mbështetjen e prindërve të tyre, por nuk duhet të jenë të përsosur. Ndërsa kuvendi këndohet gjithashtu, nuk është një kakao të nxehtë dhe biskota dhe vepra artizanale gjatë orëve që mund të bjerë shi jashtë apo stuhi, ajo është në shtëpi vetëm duke pushuar.

Natyrisht, nxënësit e moshuar bëjnë një pishtar gjatë orës së mësimit në shkollë. Më parë, ishte zakon të ndërtohej një fytyrë e panxhar sheqerit dhe pastaj ta përdorja këtë rrepë si një pishtar.

Dogana të tjera që lidhen me Shën Martin

Përveç kësaj për të ndarë pallton dhe për të ngrënë Martinsgans, rreth Shën Martinit ka edhe zakone të tjera. Martinssingen jo vetëm që zhvillohet gjatë lëvizjes, por edhe më pas ose në një datë të veçantë.

Në shumë rajone, fëmijët lëvizin në lëvizje vetë, me llampat e tyre nga shtëpia në shtëpi, duke kënduar derë-hapur udhëtarëve një këngë Martin dhe kërkoni për shpirtmadhësinë vogla. Këto janë natyrisht ëmbëlsirat, pemët ose të tjera.

Me emrin Martinisingen një zakon i vjetër mbahet në komunitetet protestante në Lindjen e Frizisë. Megjithatë, ai i referohet Martin Luther, dita e emrit të të cilit edhe në 11. Nëntori festohet. Në Gjermaninë jugore në komunitetet protestante është belsnickel Pritet të sjellë dhurata në ditën e Shën Martinit dhe nganjëherë Nussmärtel heißt.