Ushqyerja me gji. | Foshnja dhe shtatzënia

Duhet të ushqehem me gji fëmijën tim? Një pyetje që shumë nëna shtatzënë pyesin veten. Për disa kjo është një gjë e qartë, por jo për të tjerët. Shumë pyesin veten nëse dhe si ta bëjnë atë "të drejtë" ose çfarë të kërkojnë kur ushqehen me gji.

Ushqyerja me gji - një çështje ndjenje

Sidomos me fëmijën e parë është shpesh pasiguria e madhe, por me përvojë edhe nënat e shumta të përjetojnë gjithmonë surpriza kur fëmija i dytë ose të tretë papritmas sinjalizoi nevoja shumë të ndryshme dhe reagime të ushqyerjes me gji kur është vëllezërit e motrat e tij të vjetër.

duhet të ushqehem me gji fëmijën tim
Duhet të ushqehem me gji fëmijën tim? Informacion dhe këshilla

Ushqyerja me gji si komunikim joverbal midis nënës dhe fëmijës

Megjithatë, përvoja e nënave dhe mamive tregon se planifikimi i stresit apo edhe i ushqyerjes me gji ka pak kuptim. Sepse në njërën anë ka njohuri, por nga ana tjetër fëmija.

Dhe kjo ka vetëm një fjalë në këtë çështje. Preferencat, nevojat, ndjenjat e urisë, por edhe dëshirën për afërsinë dhe sigurinë do të përcaktojnë kursin dhe ritmin e dhënies së gjirit me kalimin e kohës. Së fundi, Earthling pak është personazhi kryesor në drejtim të ushqyerjes me gji.

Nëse nëna ka besim fëmija i saj mund të marrë pjesë me të dhe për të sjellë disa këmbëngulje, e cila është në të vërtetë mënyra më e mirë për të kapërcyer vështirësitë fillestare. Kjo vlen edhe për pyetjen se sa kohë duhet të gjihet. Përsëri, nuk ka asnjë rregull, asnjë rregull. Për aq kohë sa i pëlqen nënës dhe fëmijës, kjo është mirë.

Nëse mungon nevoja për një anë, shumica e kohës edhe pala tjetër reagon në mënyrë intuitive me ndjenjën se është koha për të ndaluar. Komunikimi ndërmjet nënës dhe fëmijës është pothuajse ekskluzivisht për intuitë dhe ndjenjat, të cilat nuk janë të ndryshme gjatë dhënies së gjirit.

Energizing Breastmilk

Duke marrë parasysh gji gjithashtu nga ana e lëndë ushqyese mbetet të theksoj se nuk ka zëvendësim ekuivalent për qumështin e gjirit. Përzierjet zëvendësim ofruara komercialisht janë të bazuara në qumështin e lopës, soje ose qumësht Mare dhe qumështi imitoj njerëzore në një masë të madhe. Por ata nuk kanë një përbërje të tillë.

Sepse vetëm këto përmbajnë substanca imune jetike që ka nevojë pak personi, sidomos në gjysmën e parë të vitit për mbrojtjen e tij të folesë. Këto janë kryesisht të përfshira në kolostrum, i ashtuquajturi foremilk, i cili është dorëzuar në ditët e para pas lindjes. Pastaj bëhet fjalë për formimin e qumështit të gjirit aktual.

Këtu është përbërja përsëri diçka ndryshe. Në rrugën nga parakalimi në qumështin e nënës, përmbajtja e proteinës zvogëlohet, përmbajtja e yndyrës dhe karbohidrateve rritet. Sasia e prodhuar varet nga raporti i kërkesës dhe ofertës, por kërkesa mund të ndryshojë gjithashtu. Këtu janë shifrat më të rëndësishme që krahasojnë qumështin e gjirit me qumështin e lopës:

komponentet kryesore
(G / 100g)

proteinë
(= Protein)

karbohidratet
(p.sh. sheqeri)

Dhjamë

qumështi i gjirit

1,2

7,0

4,0

qumështi i lopës

3,3

4,6

3,6

Burimi: www.afs-stillen.de

Tabela tregon se vetëm qumështi i njeriut është përshtatur pikërisht për nevojat e foshnjës. Qumështi i lopës përmban shumë proteina ose molekula proteinike për një fëmijë, që mund të dëmtojë veshkat. Prandaj, qumështi i lopës nuk duhet të jepet në vitin e parë të jetës. Përmbajtja e karbohidrateve dhe yndyrës, nga ana tjetër, është shumë e ulët.

Ndjenja e sigurisë gjatë dhënies së gjirit

Përveç problemit të ushqimit të ushqyerit me gji, por ende ka një detyrë të rëndësishme: lidhja emocionale midis nënës dhe fëmijës. Sidomos në fillim, kur së pari duhet të "njohësh njëri tjetrin", nëse fëmija do të gjejë rrugën e tij pa mbrojtje nga ngrohja e stomakut të Mamasë në mjedisin e tij të ri dhe ende ka nevojë për shumë siguri. Vetëm atëherë ushqyerja me gji ndihmon për të promovuar këto aspekte.

Nëna po ushqehet me gji fëmijën e saj në një park
Ushqyerja me gji jep sigurinë e fëmijës

Lidhja intime dhe e dashur midis nënës dhe fëmijës, e cila prodhohet gjatë dhënies së gjirit, vështirë se mund të zëvendësohet me ndonjë gjë tjetër. E rëndësishme këtu është një mjedis me shumë paqe, ngrohtësi dhe rehati.

Asnjë TV apo radio nuk duhet të dalë nga rruga, telefoni duhet të fiket dhe punët e shtëpisë duhet të delegohen në javët e para nëse është e mundur. Në këtë mjedis, të dy mund të shijojnë afërsinë dhe të ndërtojnë një marrëdhënie intime me njëri-tjetrin.

Natyrisht, ushqyerja me gji ka gjithashtu aspekte shumë praktike. Është gjithmonë dhe kudo ushqimi i duhur, në përbërjen dhe temperaturën e duhur, të përgatitur fllad dhe pa germë. Nuk është e nevojshme transportimi i shisheve, shisheve dhe pajisje të tjera. Kjo gjithashtu lejon nënën më shumë fleksibilitet dhe përpjekje më pak organizative.

Në tërësi, ajo ka modifikuar urtësinë e natyrës në mënyrë që ushqyerja me gji të jetë fillimi optimal në jetë për një fëmijë të ri të vogël njerëzor. Ushqyese, emocionale dhe logjistike. Sigurisht, ka gra që nuk mund ose nuk duan të japin gji. Kjo e fundit është gjithashtu në rregull, sepse nuk duhet të ketë detyrime kundër ndjenjave tuaja. Kjo nuk do të ishte mirë në të dy anët. Megjithatë, nëse ka një dëshirë dhe mundësi për të ushqyer me gji, kjo duhet të preferohet për çdo zgjidhje artificiale.

Më shumë faqe rreth fëmijës dhe shtatzënisë

kujdesi për Fëmijët

Lini një koment

Adresa juaj e-mail nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me * theksuar.